Милиони млади служители навлязоха на пазара на труда в началото на рецесията от 2007-09 и след десетилетие на бичи пазар, те най-вероятно са по-зле подготвени за икономически стрес, пише NerdWallet.

Следваща рецесия винаги ще има - въпросът винаги е не дали, а кога. И тъй като никой не може да предвиди кога ще дойде тя (изследване на Международния валутен фонд показва, че икономистите не са предвидили 148 от 153 рецесии по света), подготовката е изключително важна.

Ребалансиране

Не подценявайте емоциите си, когато стане въпрос за инвестиции, тъй като ако знаете как ще реагирате на пазарни флуктуации, може по-лесно да насочите правилно своите инвестиции.

Ако смятате, че ще започнете да продавате, когато пазарът тръгне надолу, инвестициите в акции може би не са добър вариант за вас. Акциите дават дългосрочен растеж и младите инвеститори трябва да имат експозиция. Но те и са много по-рискови, отколкото други вложения, като например облигациите.

Така че може би ще поискате да ребалансирате портфолиото си, като го направите малко по-консервативно.

Диверсификация

Докато ребалансирате, внимавайте колко точно диверсифицирано е вашето портфолио, като така намалите риска. Това не означава просто различни видове инвестиции, като облигации и акции, ами и различни индустрии, географски локации и компании. Това винаги е важно, но по време на рецесия добрата диверсификация може да спаси портфолиото ви.

Инвестирайте в нуждите на хората

Ютилити компаниите са класическа инвестиция с нисък риск. Защо? Защото са жизненоважни и повечето хора продължават да плащат сметките и по време на рецесия. Помислете и за други стоки за домакинството, от които хората няма да се откажат лесно.

Не бива да преместите цялото си портфолио в такава посока, но добавянето на подобен индексен фонд може да донесе стабилност. Но внимавайте, ще срещнете много съвети, че дадена инвестиция няма да се повлияе от рецесия: в такъв случай не вярвайте сляпо, а направете собствено проучване.

Защитете го от себе си

Ако загубите работата си и нямате спестявания, с които да изкарате следващите месеци, е много вероятно да започнете да продавате, за да си осигурите средства. Но не го правете. Натрупайте достатъчно средства за следващите три или шест месеца.

Рецесиите са нещо нормално

От 1858 г. насам има рецесия поне веднъж на всеки десет години, а понякога и по-често. Разбира се, не всички са толкова тежки, колкото тази от преди 10 години. Затова не се панирайте и не продавайте.

В исторически план инвеститорите, които не са продавали инвестициите си в рецесия, възстановяват напълно портфолиото си след това.

За младите инвеститори това важи още повече: тъй като има още много време до пенсиониране, рецесиите са възможност да купувате евтино.