Наскоро Apple стана първата американска компания, която премина пазарна оценка от $1 трилион. Колко дълго ще отнеме преди и отделен човек да надхвърли този праг?

За да поставим огромното число в перспектива, можем да отбележим, че $1 трилион е малко по-малко от брутния вътрешен продукт на Мексико. Ако изкарвате $60 000 годишно, колкото е средният доход на домакинство в САЩ, ще ви трябват над 16 000 години, ако не харчите нищо, за да натрупате един милиард.

За един трилион ще ви трябват малко над 16 милиона години.

Е, важно е да отбележим, че валутата, в която сте трилионер, не е без значение. Още преди 10 години в Зимбабве бе пълно с такива. Хиперинфлацията произведе банкнота от 100 трилиона зимбабвийски долара - които стигаха за един билет в градския автобус. Можем да кажем, че този случай не се брои.

Може би в миналото вече е имало, но е твърде трудно да сме сигурни. Муса I, десети султан на могъщата и много богата Малийска империя, е притежавал огромни количества злато. Но изчисленията сочат, че стойността на притежанията му е около $400 милиарда днешни пари.

Историкът Иън Морис изчислява, че римските император Цезар имал богатство от $4,6 трилиона, но дори и той не е сигурен в сметките си.Много футуристи смятат, че първият трилионер ще направи богатството си от иновации, пред които днешните технологии ще изглеждат като антични. Един от тях, Мартин Форд, дава пример с лекарство, създадено от изкуствен интелект, което ще удължи значително човешкия живот - или ще изклекува Алцхаймер, например.

Могат да бъдат начертани паралели между автоматизацията на бъдещето и 19 век. Индустриална революция създаде огромни промени в икономиката и направи някои хора невероятно богати - например Джон Рокфелер или Хенри Форд. Просто днес мащабите ще са други.

Друга възможност са криптовалутите. Една група от хора стана много богата заради тях, а братята Уинкълвос дори станаха милиардери. В пика на криптолудостта основателят на Ripple дори стана най-богатия човек в света, макар и за кратко. Неговата криптовалута надхвърли многократно ръста на bitcoin и постигна 36 018% възвръщаемост само за 2017 г. С подобни проценти е лесно да видим как някой може да стане много богат много бързо.

Природните богатства също дават много възможности. Петролът и диамантите намаляват, но апетита ни за тях се повишава - и това е особено вярно за някои метали, които са нужни за създаването на електронни компоненти. И ако не можем да намерим повече от тях на Земята, може би просто трябва да ги потърсим другаде.

Най-ценните астероиди може да крият в себе си суровини за над $100 трилиона, според сайта Asterank. Така смята и Такеши Хакамада, основател и CEO на ispace, която иска да се установи на Луната - и да изкара пари. Но рисковете са ясни - много компании фалираха, опитвайки се да намерят злато на Земята, а какво остава за Космоса.