Годината беше тежка за хората от целия свят, след като пандемията отне много животи, промени из основи ежедневието ни и удари тежко почти всички сектори на икономиката.

Погледнато от перспективата на супербогаташите в света нещата изглеждат малко по-различно. Над 60% от всички 2200 милиардери са успели да спечелят повече през 2020 година, а 36% от тях са обеднели. Все пак петимата, успели да забогатеят най-много през изминалите 12 месеца, са добавили общо 310,5 милиарда долара към активите си.

От престижното издание Forbes разглеждат кои са най-големите печеливши и най-големите губещи сред милиардерите за 2020 година, а данните за тяхното нетно състояние са към 20 декември.

Печелившите

Илън Мъск

Снимка 452531

Източник: EPA/БГНЕС

 • Забогатял с: $110,3 милиарда
 • Нетно богатство: $136,9 милиарда

Основателят на Tesla успя да отчете най-бързият ръст на богатството в рамките на една година, откакто Forbes поддържа своята класация за най-богатите хора в света. Той успя да спечели основно заради историческия пик в цената на акциите на автомобилния производител. Допълнително той спечели рекордни бонуси в размер на общо 27,5 милиарда долара заради доброто представяне на компанията.

Джеф Безос

Снимка 482704

Източник: GettyImages

 • Забогатял с: $67,5 милиарда
 • Нетно богатство: $182,2 милиарда

Безос може вече да не управлява 200 милиарда долара, на колкото беше оценявано състоянието му към август месец, но той все още е най-заможният човек на Земята. Той притежава 11,1% дял в Amazon, чиято капитализация надхвърли 1,5 трилиона долара.

Шонг Шеншен

 • Забогатял с: $60,5 милиарда
 • Нетно богатство: $62,5 милиарда

Доскоро името на Шонг Шеншен беше почти неизвестно извън пределите на Китай. През 2020 година обаче основаната от него Nongfu Spring, която се занимава с бутилирането на вода, дебютира на фондовия пазар. Това го нареди сред петимата най-богати хора в азиатската държава.

Губещи

Карлос Слим

Снимка 212817

Източник: EPA/БГНЕС

 • Изгубил: $5 милиарда
 • Нетно богатство: $58,2 милиарда

Карлос Слим и неговото семейство управляват America Movil - най-големият телеком в Латинска Америка. Въпреки че бизнесът на компанията остана сравнително незасегнат от пандемията, богатството на мексиканския магнат се сви в резултат на поевтиняване на песото. Спрямо щатския долар то изгуби над 26% от стойността си от март насам.

Шелдън Аделсън

 • Изгубил: $5 милиарда
 • Нетно богатство: $35,1 милиарда

2020 година беше доста тежка за хазартната индустрия и един от големите потърпевши от това е бизнесът на американският предприемач и собственик на казина Шелдън Аделсън. Приходите на един от големите му комплекси - Las Vegas Sands, бяха с 82% надолу през третото тримесечие в сравнение с миналата година.

Сун Хонгбин

 • Изгубил: $4,8 милиарда
 • Нетно богатство: $8,1 милиарда

Развлекателната индустрия също беше сред сериозно потърпевшите от пандемията през тази година. Сун Хонгбин е собственик на Sunac China Holdings, която е един от лидерите в този сектор в азиатската страна. Нейните тематични паркове бяха купени от Dalian Wanda Group през 2017 година. Акциите на дружеството са с 40 на сто надолу през тази година.