Близо половин трилион долара са загубили тази година 20-те най-богати милиардери от технологичния сектор. Това се случва на фона на резкия спад на фондовия пазар. Загубата е по-голяма от пазарната стойност на всички компании от индекса S&P 500 с изключение на седем, съобщават световните технологични сайтове.

От началото на 2022 година най-богатите технологични магнати в света, сред които Марк Зъкърбърг, Бил Гейтс и Лари Елисън, са изгубили над $480 милиарда от богатството си на хартия, показва Bloomberg Billionaires Index -  класация на най-богатите хора в света.

Разочароващите отчети за третото тримесечие на годината на редица технологични гиганти разпалиха опасенията за рецесия, понижиха цените на акциите и натежаха върху състоянието на най-богатите хора в света.

Богатството на основателя на Facebook е намаляло с над $87 милиарда

Според класацията само за еди ден нетното състояние на Зъкърбърг е намаляло с $11,2 милиарда. Акциите на неговата компания Meta Platforms загубиха една четвърт от стойността си, след като разочароващият отчет стресна инвеститорите.

"Убийственият" октомври за милиардерите

"Убийственият" октомври за милиардерите

Най-големият печеливш миналия месец беше шефът на Oracle Лари Елисън

Приходите на компанията се забавиха за второ поредно тримесечие, а загубите, свързани с големите инвестиции в метавселената, също нараснаха.

От началото на тази година богатството на главния изпълнителен директор на Meta е намаляло с над $87 милиарда и това го оставя с текущо нетно състояние от $37,7 милиарда.

Илон Мъск и Джеф Безос са загубили над $58 милиарда тази година

В миналото двамата предприемачи се бореха за титлата "най-богат човек в света", преди Мъск да се откъсне със значителна преднина.

Главният изпълнителен директор на Tesla управлява и космическата компания SpaceX, основател е на Boring Co., компания за изграждане на подземни тунели, както и на стартъпа за неврология Neuralink Corp. През миналата седмица той завърши и придобиването на Twitter за $44 милиарда. Към момента стойността на богатството на Мъск е $212 милиарда.

Междувременно богатството на Безос се оценява на $134 милиарда.

Лари Пейдж и Сергей Брин са загубили по над $40 миларда

Съоснователите на Alphabet, компанията майка на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин, които са сред 10-те най-богати хора в света, също отбелязаха спад в нетното си състояние. През тази година всеки от тях е загубил над $40 милиарда, като миналата седмица и двамата претърпяха удар, след като Alphabet отчете първия в историята си спад в продажбите на реклами в YouTube на годишна база.

От първия човек в историята с богатство от $300 милиарда, до спад с $100 милиарда за година: Илон Мъск

От първия човек в историята с богатство от $300 милиарда, до спад с $100 милиарда за година: Илон Мъск

Откакто се изкачи на върха в класациите за богаташи миналата година, състоянието на Мъск е спаднало с почти 35%

Джак Ма е загубил $9,3 милиарда

Повечето от най-богатите технологични предприемачи са американски технологични магнати, но някои все пак са извън САЩ. Такъв е Джак Ма, който изгради своя гигант за електронна търговия Alibaba Group Holding от нулата до една от най-големите бизнес империи в Китай. Според индекса тази година той е загубил $9,3 милиарда от богатството си и в момента нетното му състояние възлиза на $29,1 милиарда.

Единствената дама сред 20-те най-богати технологични магнати е Макензи Скот

Тя натрупа състоянието си, създавайки Amazon заедно с вече бившия си съпруг Джеф Безос. Повече от $29 милиарда изчезнаха от нетното ѝ състояние тази година, въпреки че това може да се отдаде отчасти на филантропската й дейност.

Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за големите технологични компании става все по-лоша

Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за големите технологични компании става все по-лоша

Те съвсем не са имунизирани срещу макроикономическата буря, която помита пазара