Изглежда богатите ще стават все по-богати в следващите години. И ако през 2016 година те са притежавали състояние от общо 63,5 трилиона долара, то през 2025 година се очаква в техните ръце да бъдат концентрирани над 100 трилиона долара. Това прогнозират експертите от анализаторската компания Capgemini в своя World Wealth Report 2017.

Въпреки нарастването на общото им богатство, сред хората с над 1 милион долара в сметката в световен мащаб се забелязва неравенство. Данните показват, че тези с между 1 и 5 милиона долара състояние са се увеличили със 7,4% за една година, докато най-богатият 1% от глобалното население с поне 30 милиона долара в активи са нараснали с 8,3%.

Експертите отчитат значителен ръст от 7,8% и 7,7% на милионерите от съответно САЩ и Европа през миналата година при резултат от 2% и 5% през 2015 година. От друга страна има забавяне в Азия.

През разглеждания период най-голям ръст на богатото население с над 1 милион долара е имало в Русия. Въпреки тежката икономическа криза, в която беше страната през изминалите няколко години, там милионерите са се увеличили с 19,7% за 12 месеца при спад от 1,8% през 2015 година.

Снимка 314884

Източник: Bloomberg

В същото време обаче делът на руските милионери не е толкова впечатляващ на фона на населението в страната. Изчисленията показват, че това са общо 182 хиляди души за най-голямата държава в света.

Ръстове от над 13 на сто на богаташите има в Индонезия, Холандия и Норвегия, показва докладът.

Добър резултат показва и Бразилия, където хората с над 1 милион долара спестявания са се увеличили с 10,7 на сто при намаление от 7,8 на сто през 2015 година.

Изчисленията в World Wealth Report сочат, че най-голяма част от състоянието на милионерите е под формата на акции или иначе казано ценните книжа имат дял от 31,3% от общото им богатство. Следващият по значение актив са паричните средства или парични еквиваленти с дял от 27,3 на сто. От друга страна срив има при инвестициите в хедж фондове и суровини.