Новата банкнота от 5 паунда отново се завъртя сред онлайн търговците, като този път се предлага за продан в eBay за повече от 80 000 паунда.

Въпреки солената цена, повече от 100 желаещи да притежават ценния екземпляр са наддавали в търга и са се борили за притежанието й. Банкнотата е със сериен номер AK47, пише изданието Independent.

Именно това е и причината пластиката да се предлага срещу солидната сума. Номерът се оказва доста популярен и изключително търсен сред любители, а всеки колекционер би направил натрупаното си притежание от банкноти още по-впечатляващо в комбинация с новата банкнота.

Най-новият представител на британските пари може да бъде продаден за повече от 16 000 пъти над номиналната си стойност.

Експерти обаче се опасяват, че много от прекомерните оферти в сайта се оказват неистински, въпреки задължителните условия в сайта за онлайн търговия.

"Когато се наддава в eBay, се сключва и обвързващ договор", обясни говорител на сайта, като допълни, че при съмнения за нередности по време на провеждането на търговете, служители на сайта взимат активна роля по контрола на продажбата.

Новата британска банкнота от 5 паунда беше пусната в обращение през септември. Пластиката е с лика на Уинстър Чъчрил и грабна колекционерското око още в самото начало.

Напоследък банкнотата е обект на оферти в eBay, като повечето от търговците предлагат пластиката за около 800 паунда.