Финансови възможности, пари около вас, винаги има навсякъде. Но как да направите така, че вие винаги да имате достатъчно пари? Как да станете заможен човек, независимо от вида дейност, с която се занимавате?

За да получите нещо, трябва да дадете нещо

Парите никога не идват от нищото. За да получите пари, първо трябва да вложите нещо от себе си. От това, което вече имате. И тези инвестиции ще се трансформират и ще ви се върнат под формата на пари - или няма да се върнат.

Снимка 403395

Източник: iStock

Какво можете да инвестирате?

  • Време - часове работа;
  • Свободни парични средства;
  • Активи - автомобил, апартамент, уреди;
  • Знанието е вашият опит и експертиза.

Доходът, който идва от вашите инвестиции е:

  • Активен, който и възниква, когато инвестирате личните си усилия, време, знания. Можете да получите ако:

- работите повече часове, но ресурсът на който и да е човек е ограничен, а и възрастта работи срещу вас - колкото по-възрастни сте, толкова по-трудно е да работите повече време.

- подобрите уменията си - и тогава цената на един час ваш труд ще бъде по-висока. Ако непрекъснато се учите, увеличавате своя опит и квалификация, вложеното от вас време ще е по-скъпо и можете да работите по-малко и да печелите повече чрез кариерно развитие. Колкото повече знаете, толкова повече струвате. Колкото по-напред се развива нашият свят, толкова повече всяка професия се превръща в обучение през целия живот.

5 неща, в които можете да инвестирате без пари

5 неща, в които можете да инвестирате без пари

Има начини да се влагат успешно други човешки ресурси, за да се постигат финансови резултати без големи средства

  • Пасивните доходи възникват, когато някой или нещо работи за вас. Например вашите активи или парите ви.

Вие инвестирате пари, а те ви носят други пари. Но пасивният доход без капиталови инвестиции не съществува в природата.

Има и начин да инвестирате време и пари. Този бизнес е най-трудният начин да печелите пари от всички възможни опции. Не повече от 5% от хората могат да бъдат успешни.

Защо хората правят бизнес? Защото това трябва да им даде повече пари, отколкото работата и инвестициите взети заедно. Няма смисъл да поемате такива рискове и да инвестирате толкова много усилия, ако доходът не надвишава това, което получавате при наемане.

Алтернатива на бизнеса е, когато инвестирате време и знания в наемна работа, а парите си в инвестиционни инструменти. Този път към богатството е подходящ за повечето хора - той е за 95% от тях.

Снимка 228181

Източник: iStock

Богат или беден?

Човекът, който печели 10 хиляди долара на месец - богат ли е или беден?

Истината е, че не можем да разберем, като разглеждаме доходите на човек дали е богат или беден. Ако харчи повече, отколкото печели, той е беден.

Ако печели 10 хиляди долара на месец, но харчи 20 хиляди и живее на заеми, значи е беден човек. Ако печели $300 на месец и харчи $200 и това е достатъчно, за да живее, и инвестира $ 100, тогава този човек е заможен.

Той е заможен, защото един ден пасивните му доходи - лихвите, които получава върху инвестирания си капитал - ще му позволят да спечели свобода. Той ще може да не работи, да получи своите 200 долара от лихва и да прави това, което обича.

Богатите не правят така: 6 причини да не можете да пестите пари

Богатите не правят така: 6 причини да не можете да пестите пари

Защо някои хора успяват да спечелят и да натрупат богатство, докато други не?

Ако печели 10 хиляди долара на месец и има заеми, значи е беден човек, с дългове и постоянно плаща на банката. Това води до живот в страх за бъдещето. Какво се случва, ако загуби доход и не може да изплати заемите си?

Не е достатъчно само да получавате много. Важно е да можете да запазите парите и да се разпореждате правилно с тях.

Ако човек харчи повече пари, отколкото печели, той следва пътя на длъжника.

Ако той печели и харчи приблизително същото, това също е задънена улица - това е пътят на катерица. Той трябва да работи, да работи и да работи. И с напредването на възрастта става все по-трудно да се работи продуктивно. Трудно е да се научиш и да бъдеш в крак с напредъка. С напредването на възрастта на средния служител той печели по-малко и животът му се влошава.

Ако доходите надхвърлят разходите, вие ставате инвеститор. Имате положителен баланс и парите започват да работят за вас. Финансовата свобода започва, когато не само вие работите, но и парите ви работят за вас.

Снимка 229164

Източник: iStock

Как да накарате парите да работят и да не лъжат?

Ако тези пари просто лежат под възглавницата ви, тогава те се изгарят от инфлацията. Парите са живи и обичат да ходят на работа.

Ако човек не знае как да накара парите да работят, той не може да бъде инвеститор. И не всеки може да го направи. Има категория хора, които могат да спестяват, но не могат да инвестират. Изкуството на инвестиране трябва да се учи постоянно.

Когато пускаме парите да действат, трябва да сме сигурни, че те имат добра работа. Така че те, първо, да ви се върнат, и второ, да ви донесат още пари. За целта работата им трябва да е съобразена с вашите цели и личните ви характеристики.

Каква е основната причина за инвестиционното разочарование? Това е грешният инструмент! Инвестиционните инструменти се създават по аналогия с дърводелските и шлосерските инструменти - всеки за своята задача.

Същото е и с инвестирането. Докато не сте определили целите си, не можете да инвестирате, тъй като няма да разберете кой инструмент е най-добър за постигане на тази цел. Защото дори да вземете висококачествен, добър инструмент за инвестиция, той ще ви разочарова, ако не отговаря на вашата задача.

Втората причина за разочарование е изборът на некачествен инструмент или ненадежден посредник.

Факторът време

Когато инвестирате, е много важно да запомните за фактора време. Колкото по-дълго инвестирате, толкова по-рано започвате, толкова по-добри ще са вашите резултати в дългосрочен план.

Колкото по-дълго инвестирате, толкова по-голям е вашият успех. В дългосрочен план пазарите винаги нарастват. Тук идва магията на сложните лихви. Както каза Айнщайн, сложните лихви са осмото чудо в света. Който не прави пари от него, той го плаща.