Да си богат е забавно. Освен това обаче очевидно е и здравословно.

Най-заможните американци живеят повече от десетилетие по-дълго от най-бедните, като тази дупка се разширява, показва проучване на „Журнал на Американската медицинска асоциация”, цитирано от сп. Fortunе.

Разликата в продължителността на живота между най-богатия 1% и най-бедния 1% от населението е повече от 14 години за мъжете и над 10 години за жените, сочи изследването. А между 2001 г. и 2014 г., въпреки че продължителността на живота се е увеличила с над две години при най-богатите 5% от хората в САЩ, тя едва е помръднала за най-бедните 5% от американските граждани.

Според проучването един типичен 40-годишен представител на топ 1% би доживял преклонната възраст от 87,3 години, докато огледалният му образ сред най-бедния 1% от хората може да очаква да почине няколко месеца преди 73-ата си годишнина. При жените продължителността на живота при богатия и бедния 1% би била съответно 88,9 години и 78,8 години.

Изглежда дълголетието до голяма степен прилича на недвижимите имоти: всичко е въпрос на местоположение. Най-бедните 5% сред 40-годишните мъже доживяват до 72,3 години в Детройт и 78,6 години в Ню Йорк. Щатите Невада, Индиана и Оклахома са имали най-ниска продължителност на живота сред хората в най-долната четвъртина, докато Калифорния е отчела най-дълголетен живот на бедните.

Защо се получава така? Изследването отбелязва здравословни проблеми като пушене, затлъстяване и упражнения (или по-скоро тяхната липса), а не проблеми с достъпа до медицински грижи, фактори, свързани с околната среда или условията на трудовия пазар.