Германският парламент прие пакет от закони за поетапното затваряне на всички 17 атомни елекртроцентрали в страната в следващите 11 години, съобщи агенция ДПА, цитирана от телевизия "Европа". За зелените реформи гласуваха 513 депутати в Бундестага, а против едва 79. Осем се въздържаха.

Страната ще замени ядрената си енергетика с възобновяеми енергийни източници, като с това ще постави началото на „зелената революция" в най-голямата европейска икономика.

До 2020 година делът на електроенергия, добит от възобновяеми източници, като слънчева енергия, вятър и биомаса, ще трябва да се удвои от сегашните 17 до 35%. Държавните субсидии за водна и геотермална енергия ще нараснат, но тези за останалите биоизточници ще намалеят.

Решението е безпрецедентно в Европа и е резултат както от ядрената криза в Япония, така и от разгорещени политически дебати през последните 40 години.

Според председателя на опозиционната Социалдемократическа партия Зигман Габриел заслугата да се сложи край на ядрената енергетика е на неговата партия и на Зелените, а не на управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел.

Първоначално Меркел е била против отказа от атомната енергетика, но инцидентът с японската АЕЦ „Фукушима 1" и многобройните протести в цялата страна са променили мнението й, коментира опозицията. Масови протести с искания за антиядрена енергетика започнаха в Германия още през 70-те години и бяха в основата на зараждащата се Зелена партия.