Заплатите в България трябва да растат с темповете на производителността на труда, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съобщава Дарик Радио.

За миналата година производителността на труда е скочила с повече от 17%, но това до голяма степен се дължи на големите съкращения във фирмите. По думите на Симеонов увеличението на минималната работна заплата от 1 септември с 30 лева не е било правилен ход, както и евентуалното ново увеличение на минималното възнаграждение от 1 януари до 290 лева, както искат синдикатите.

Според Симеонов това би довело до нов ръст на безработицата. От работодателската организация се противопоставиха и на административното увеличаване на минималните осигурителни прагове по браншове.
„Лошото е, че на улицата излизат най-ниско квалифицираните кадри, защото те са на минимална работна заплата. Хора с добра квалификация никой нито ги гони, нито им дава минимална работна заплата, а обратното", каза Симеонов.

Според него миналогодишното увеличение на минималните осигурителни прагове с 5,6 на сто с административен акт на министъра на труда и социалната политика може да бъде наречено „безотговорно". „И той сега ще сърба попарата от това нещо с увеличената безработица, с увеличения сив сектор", каза Симеонов.

Той допълни, че от БТПП се надяват на ясна политика в тази област и в тези сектори, в които работодатели и синдикални представители на работниците се договорят, считат, че това е най-добрият начин.

Цветан Симеонов се противопостави и на идеята на данъчните да се вдигне минималният праг за регистрация по ДДС. Според работодателската организация това говори за липса на капацитет в данъчната администрация. По думите на Симеонов трябва да се предприеме обратното действие - намаляване на прага, дори премахването му.