Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че неговата партия на "Народа на свободата" (PDL) е твърдо против това Италия да излезе от Еврозоната. Той също така вярва, че подобна политика би била гибелна, според негово интервю публикуване през уикенда в италианския в-к Liberation.

По-рано това лято, Берлускони заяви, че "напускане на Италия на Еврозоната не би било богохулно" (на 20-ти юли), като това негово предишно изказване беше факт само няколко седмици след като той заяви, че Италия би трябвало да напусне Еврозоната, ако ЕЦБ не започне в скоро време агресивни да печати пари (изказване на Силвио на 1-ви юли).

Според последно проучване на общественото мнение в Италия от края на пролетта (на 29-ти май) проведено от Pew Research, около 40% от италианците смятат, че е по-добре да се върна италианската лира.

Пред в-к Liberation, Берлускони също така заяви, че той все още не е решил дали отново да оглави неговата PDL партия за следващите парламентарни избори в Италия, които се очакват да се проведат през април 2013г.