Процентът за внасяне в пенсионен фонд да се увеличи от 5 на 10 %, поиска Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

Архитектът на първата частна пенсионна система, реализирала се в Чили, Хосе Пинера посочи, че в неговата страна се заделят 10 на 100 от възнаграждението за трудовия договор за лична пенсионна сметка, съобщава news.bg.

При смяна на работодателя не се нарушава текучеството на постъпленията, а дори работещите по граждански договори могат да внасят тези 10 %, за да си гарантират пенсия, или дори по-голям дял, посочи Пинера.

С тази вноска от 10% се постига пенсия, която е равна на поне 70% от последната изплащана заплата.

Размерът на минималната пенсия в Чили, изплащана от държавата на най-бедните, е увеличен от 100 на 120 долара, като се очаква през следващата година сумата да достигне до 150 долара, каза още Пинера.

Кой е Хосе Пинера
Роден на 6 октомври 1948 година в Сантяго, Чили, Пинера е архитект на първата частна пенсионна система, основаваща се на лични пенсионни сметки.

Хосе Пинера завършва икономика през 1970 г. в Католическия университет в Чили, който по това време е тясно свързан с Департамента по икономика на университета в Чикаго. През 1974 година получава докторска степен в областта на икономиката от Харвардския университет.

През 1975 година Хосе Пинера се завръща в Чили и започва да преподава в Католическия университет. Той е автор на осем книги (някои от тях преведени на английски, немски, полски и корейски) и стотици есета и статии за Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, Foreign Affairs, Wired и др.

Като министър на труда и социалното осигуряване на Чили от 1978 до 1980 година и на минната дейност през 1981 година той е отговорен за три ключови структурни реформи: приватизацията на пенсионната система, трудовия закон и възстановяването на права на частна собственост в минното дело.