Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди индексиране на пенсиите с 10 на сто като минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 93 лв. на 102,85 лева, съобщи пресцентърът на МС.

Социалната пенсия за старост ще нарасне от 69,30 лв. на 76,23 лв.

Осигурителната тежест ще намалее общо с 3 на сто.

С 1 % ще падне вноската за пенсия - за хората, родени преди 1 януари 1960 г. от 23 на сто ще стане 22 на сто, а за родените след 31 декември 1959 г. - от 18 на сто на 17 на сто. Предвижда се с 2 на сто да намалее вноската за фонд „Безработица". Досега тя беше 3%, а от октомври да е 1%, решиха още социалните партньори.

За първи път през последните години управляващото мнозинство увеличава доходите на възрастните хора на два пъти в годината с по 10 на сто. Индексирането на пенсиите е във връзка с преизпълнение на приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, както и предвид очакваните икономии в разходите по бюджета на ДОО.

Изменението на осигурителните вноски се дължи на рязкото спадане на ръста на безработицата в страната и наличието на фискална възможност за това. Предлаганите промени в размерите на осигурителните вноски са продиктувани и от необходимостта да се намали осигурителната тежест както за осигурителите, така и за осигурените лица.