17 на сто от бизнеса категорично разполага с необходимия административен капацитет за подготовката на проекти, с които да кандидатства за финансиране от ЕС. 22% от бизнеса пък са готови да кандидатстват за средства от Структурните фондове.

16% от бизнесмените твърдят, че вече имат партньори за реализирането на проекти.

Това показват данните от социологическо проучване проведено по поръчка на Министерството на финансите относно информираността на гражданите, бизнеса, местната власт, неправителственият сектор и медиите за условията за усвояване на структурните инструменти от ЕС.

Изследването беше представено на работна среща между министърът на финансите Пламен Орешарски и министър-председателят Сергей Станишев с областните управители във Варна относно ролята на областните администрации при усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз след 2007 г.

30% от анкетираните представители на местната власт и 35% от неправителствения сектор към края на август заявяват също, че разполагат с необходимия административен капацитет за подобно проекти, с които да кандидатстват за финансиране от ЕС.

69% от местната власт, 62 на сто от НПО и 51% от НПО, 38 на сто от местната власт също разполагат с партньори за реализирането на проекти.

Над 6,8 млрд. евро ще получи България от еврофондове до 2013 г. и областните управители ще имат важна координираща роля в този процес. 
През следващите години средствата ще бъдат важен финансов инструмент за икономическото развитие на страната ни.

Предстоящото присъединяване на България към ЕС и достъпът до еврофондовете предоставят безпрецедентна възможност значителни финансови ресурси да бъдат използвани за ускоряване на процеса на конвергенция, продължаване на реформите и нарастване на инвестициите за модернизиране на българската икономика.

В рамките на срещата беше подчертано, че средствата от ЕС ще окажат дългосрочен положителен ефект върху икономическия растеж, ако бъдат инвестирани с висока възвръщаемост в модернизирането на инфраструктурата и повишаване качеството на човешкия капитал.

Усвояването на средствата по отделните програми през следващите години ще зависи от проектната готовност и спецификата на разпределението на разходите във времето.
 
Приоритетите пред страната ни за следващите 7 години са формулирани в Националната стратегическа референтна рамка.

Това са: подобряване на базисната инфраструктура, увеличаване качеството на човешкия капитал, насърчаване на предприемачеството, благоприятна бизнес среда, подкрепа за по-балансирано регионално развитие.

Със средства от европейските фондове и националния бюджет ще се финансират 7-те оперативни програми:

  • Транспорт" ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд. Целта е изграждането на балансирана и устойчива транспортна система чрез модернизиране на транспортната инфраструктура.
  • Околна среда" ще се подпомага от ЕФРР и Кохезионния фонд. Основната задача е подобряване, запазване и възстановяване на природната среда и биоразнообразието, както и развитие на екологичната инфраструктура. 
  • "Развитие на човешките ресурси" - чрез нея ще се координира ефективното усвояване на финансовите средства от Европейския социален фонд в рамките до 2013 г. Целта е повишаване качеството на живот чрез подпомагане на заетостта, достъпа до висококачествено образование, обучаване през целия живот и социално включване.
  • "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" е за развитие на динамична икономика, подобряване на конкурентноспособността на българските предприятия на европейския и световния пазар. Предвижда се подкрепа за развитието на производителността и ефективността на малки и средни предприятия, подпомагане развитието на иновациите и новите технологии, подобряване на бизнес средата.
  • Административен капацитет" ще подпомага изграждането на ефективна и модерна администрация, която отговаря на очакванията на гражданите, бизнеса и ЕС за по-добро обслужване и висока професионална етика. Изграждането на административен капацитет е нов приоритет на Европейския социален фонд (ЕСФ) до 2013 г. ЕСФ ще подкрепя инвестициите в човешкия капитал в държавната администрация на централно, регионално и местно ниво.
  • Регионално развитие" включва всички основни елементи на регионалното развитие, които се изпълняват със средства от Структурните фондове на ЕС. Политиката за регионално развитие се фокусира върху регионите, тяхното устойчиво развитие и минимализиране на регионалните неравенства. Някои от политиките в рамките на тази Оперативна програма ще бъдат изпълнени в партньорство и координация с други секторни политики, докато други са обект само на регионалната политика. Във всички случаи предстоящите дейности винаги са свързани със задължителното участие на регионалните и местни власти.
  • Техническа помощ" има за цел осигуряване на необходимата логистична и материална подкрепа на Централното координационно звено, Сертифициращия орган и Одитния орган, чиито функции се изпълняват от дирекции в Министерството на финансите, както и повишаване качеството на финансовия контрол и одитните системи по отношение на европейските средства.