€256 млн. завъртя пералнята за пари, пише „Монитор"

Антимафиотите засякоха 254, 3 млн. евро, изпрани в българската пералня през изминалата 2007 година.

За първи път в отчета на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) бяха оповестени точни данни за размера на съмнителните финансови сделки у нас. Спецченгетата са разследвали заедно с Агенция "Финансово разузнаване" 396 случая на пране на пари, което е със 101 повече в сравнение с 2006 година. Броят на образуваните дела обаче е едва 32. За пране на пари от трафик на хора се водят 11 досъдебни производства. В Националното следствие пък тече дело срещу 4 лица за пране на пари в особено големи размери от трафик на наркотици.

През 2007 година спецполицаите от ГДБОП са разбили 196 организирани престъпни групи, което е с 66 по-малко в сравнение с предходната година. Не всички бандити, членували в тях, обаче са в ареста и засега продължават да се занимават с престъпната си дейност. За част от разкритите групировки има данни, че участват в клетки на местни или международни престъпни структури. За образуване, ръководене или участие в организирана престъпна група са образувани общо 62 дела.

Според годишния анализ на ГДБОП острите форми на насилие в мафиотските структури продължава да намалява. Данните сочат, че през изминалата година са регистрирани 27 взривявания, срещу 35 за 2006. Само в 4 от терористичните актове полицаите са открили връзка с организираната престъпност. Разкрити са 6 -ма извършители на 4 от взривяванията. Предотвратени са и 9 опита за взривяване, от които 6 са свързани с организираната престъпност.

За сметка на намаляващия брой бомби, отвличанията у нас са се увеличили почти три пъти за една година. 14 са случаите, в които хората са се оплакали в полицията, че техни близки са отвлечени и похитителите им искат откуп. Според неофициални данни броят на похищенията е доста по-голям, тъй като повечето от потърпевшите предпочитат да платят откупа, без да замесват полицията. За сравнение през 2006 година регистрираните отвличания са едва 5, като при 4 от тях похитителите са разкрити, а заложниците освободени.

Другото престъпление, което рязко се е увеличило през миналата година е изнудването. През 2007 г. са регистрирани 59 изнудвания, срещу 10 за предходната година.

УДАРИТЕ СРЕЩУ МАФИЯТА

- Разкрити 26 международни канали за наркотици 8 от тях за кокаин

- Иззети 7 автомата, 5 карабини, 3 бойни пушки, 51 бойни пистолета, 21 гранати, 431 тротилови пресовки, 22 кг взривни вещества

- Конфискувани 573 кг хероин; 4 кг кокаин; 30 кг марихуана; 106 кг амфетамин ­ субстанция

- Спасени 28 хил. средновековни монети, 220 кг монети, чиито брой и вид е в процес на установяване, 12 480 различни движими паметници на културата, 52 картини, 25 икони

- Заловени фалшиви банкноти на стойност 423 хил. евро, 180 хил. долара и 25 хил. лв., над 2 млн. неистински акцизни бандерола за алкохолни напитки

- В незаконни спиртоварни и складове са открити и иззети 7 т спирт и наливни спиртни напитки, 52 хил. бутилки с високо алкохолни напитки

- При 9 операции срещу интелектуалното пиратство в интернет са иззети 24 сървъра с над 40 терабайта незаконно съдържание

Митал продал ЖП гара и 1500 декара земя, брои „Монитор"

Останалите без заплати металурзи от "Кремиковци" дни наред протестираха срещу ръководството и собствениците на комбината.

Два склада, жп гара и 1500 декара земи на металургичния комбинат "Кремиковци" са били продадени за 50 млн. евро от Прамод Митал и хората му. Това според експерти била половината от пазарна стойност на тези активи, заявиха вчера шефът на КНСБ в комбината Васил Яначков и ръководителят на КТ "Подкрепа" сред металурзите Людмил Павлов.

На 5 февруари стана ясно, че е продаден склада за готова продукция, за гара "Прокатна" се чу на 7 февруари, а на следващия ден стана ясно, че и тяговата електрическа подстанция е изтъргувана, обясни Яначков. Складът за резервно оборудване също бил продаден. Шефът от КНСБ заяви, че по тяхна информация тези активи на металургичния завод са били продадени за 50 милиона евро, а според експерти това било половината от реалната им пазарна стойност. Яначков каза, че тези пари не били използвани за финансиране на комбината, както твърди Александър Томов. Освен това били продадени и 1500 декара земи около "Кремиковци", а министерството на икономиката и енергетиката отхвърлило искане за продажбата на още 5000 декара от откритата част на рудника.

Синдикалните лидери на "Кремиковци" смятат, че в основата на всички продажби стои доскорошният главен изпълнителен директор Александър Томов. Според тях той твърдял, че всичко е ставало със знанието на собствениците на комбината. Двамата лидери на работническите организации са притеснени и от премахването на ведомствената охрана на заводите, станало по заповед на ръководството му.

По информация на профсъюзите, на 7 февруари представители на комитета на държателите на облигации са имали 3-часова среща среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров по проблемите на завода.

Хвостохранилището, възлов обект без който "Кремиковци" не може да работи, в момента се контролира от украинския милиардер Константин Жеваго. Това заяви вчера Васил Яначков. Бизнесменът изкупил залога на хвостохранилището срещу 6,5 млн. евро. Парите били нужни на Митал, за да финансира част от покупката на ЦСКА, обясниха синдикалистите.

Относно близкото развитие на комбината Людмил Павлов посочи, че "Кремиковци" може да се възстанови и заплатите на работниците скоро време да се увеличат двойно, ако предприятието се модернизира. За целта обаче до края на февруари трябва да е започнало изпълнението на екологичната програма и да са вкарани необходимите оборотни средства за производството.

В момента всички заплати на работниците и служителите на комбината са изплатени, а полагащите им се пари за храна за ноември и декември, те щели да получат през следващата седмица. Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" сред металурзите Людмил Павлов.

Новата формула за осигуровки 9:9:9, съобщава „Стандарт"

9:9:9 е новата формула, по която ще се плащат осигуровките. Държавата, шефът и работникът си поделят по 1/3 от вноската. В момента служителите плащат 40 на сто от осигуровките, а началниците - останалите 60%. За първи път с равно участие се включва държавата. Това се договориха трите партии от коалицията на разширения си съвет в Хисаря.

20 стотинки повече на всеки 100 лв. ще плаща работникът. Това е най-добрият вариант за трите страни, коментираха експертите на финансист номер 1 Пламен Орешарски. Първоначалният проект предвиждаше трите страни да плащат по 8% от вноската. При него обаче хазната няма да издържи, защото трябва да заделя годишно по още 2% от БВП. Новите осигуровки ще бъдат съгласувани със синдикати и работодатели до дни.

Сергей Станишев се кани да бъде премиер още един мандат. А Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган ще продължат да му бъдат другари и след парламентарните избори догодина.

Управляващите официално дадоха заявка за втори мандат на брифинг в Хисаря вчера. Властта се изнесе още в петък вечер към курортчето с минерални извори за Съвет на коалицията. Там през почивните дни тримата лидери, министри и депутати обсъждат актуализацията на управленската програма.

С документа ще направим ясна заявка за втори мандат в този състав на коалицията. Това обяви заместникът на Доган и шеф на икономическата комисия към парламента Йордан Цонев. Той изчисли, че управляващите имали добър имидж сред народа. Отчитаме, че сборът от доверието към трите партии, взети заедно, надхвърля 51% и ще го получим на следващите парламентарни избори, аргументира се икономистът. Според Цонев коалицията много ясно си дава сметка, че има и една извънпарламентарна партия, която също спечелва доверието на избирателите и в момента била първа политическа сила. Макар че не я назова директно, зам.-шефът на ДПС имаше предвид ГЕРБ.

Не сме се събрали само да си ръкопляскаме за свършеното, в управляващите няма нито една нотка на самодоволство, каза още Цонев.

Заместникът на царя Милен Велчев пък уточни, че не се замисля предизборна тройна коалиция. По думите му жълтите, БСП и ДПС ще се явят самостоятелно на парламентарния вот догодина.

Вицепремиерът Ивайло Калфин пък отчете, че богатството на всеки българин се е увеличило с 1/3 от началото на мандата.

В актуализираната програма властта си поставя за цел до края на 2013 г. България да има силна и конкурентоспособна икономика и устойчив икономически растеж, със стабилни и високи доходи на населението, модерни пътища. БСП, НДСВ и ДПС правят планове до 5 години да повишат качеството в здравните, социалните и образователните услуги, да инвестират в наука, технологии и квалифицирана работна сила.

По време на сбирката лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган подчертаха, че актуализирането на управленската програма се налага, тъй като повечето от досегашните цели вече са постигнати - членството на България в ЕС, финансова стабилност, намаляване на безработицата.

Правителството набеляза и 4 приоритета в оставащата година до края на мандата си. Властта ще работи за повишаване на доходите и качеството на живот; подобряване на бизнес климата; образование и обучение за изграждане на икономика на знанието; повишаване качеството на здравните услуги и тяхната ефективност.

Властта с мерак за втори мандат, отбелязва „Стандарт"

Сергей Станишев се кани да бъде премиер още един мандат. А Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган ще продължат да му бъдат другари и след парламентарните избори догодина.

Управляващите официално дадоха заявка за втори мандат на брифинг в Хисаря вчера. Властта се изнесе още в петък вечер към курортчето с минерални извори за Съвет на коалицията. Там през почивните дни тримата лидери, министри и депутати обсъждат актуализацията на управленската програма.

С документа ще направим ясна заявка за втори мандат в този състав на коалицията. Това обяви заместникът на Доган и шеф на икономическата комисия към парламента Йордан Цонев. Той изчисли, че управляващите имали добър имидж сред народа. Отчитаме, че сборът от доверието към трите партии, взети заедно, надхвърля 51% и ще го получим на следващите парламентарни избори, аргументира се икономистът. Според Цонев коалицията много ясно си дава сметка, че има и една извънпарламентарна партия, която също спечелва доверието на избирателите и в момента била първа политическа сила. Макар че не я назова директно, зам.-шефът на ДПС имаше предвид ГЕРБ.

Не сме се събрали само да си ръкопляскаме за свършеното, в управляващите няма нито една нотка на самодоволство, каза още Цонев.

Заместникът на царя Милен Велчев пък уточни, че не се замисля предизборна тройна коалиция. По думите му жълтите, БСП и ДПС ще се явят самостоятелно на парламентарния вот догодина.

Вицепремиерът Ивайло Калфин пък отчете, че богатството на всеки българин се е увеличило с 1/3 от началото на мандата.

В актуализираната програма властта си поставя за цел до края на 2013 г. България да има силна и конкурентоспособна икономика и устойчив икономически растеж, със стабилни и високи доходи на населението, модерни пътища. БСП, НДСВ и ДПС правят планове до 5 години да повишат качеството в здравните, социалните и образователните услуги, да инвестират в наука, технологии и квалифицирана работна сила.

По време на сбирката лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган подчертаха, че актуализирането на управленската програма се налага, тъй като повечето от досегашните цели вече са постигнати - членството на България в ЕС, финансова стабилност, намаляване на безработицата.

Правителството набеляза и 4 приоритета в оставащата година до края на мандата си. Властта ще работи за повишаване на доходите и качеството на живот; подобряване на бизнес климата; образование и обучение за изграждане на икономика на знанието; повишаване качеството на здравните услуги и тяхната ефективност.

Премиерът спря проекта за голф игрищата, отбелязва „Новинар"

Премиерът Сергей Станишев спря проекта за създаването на държавна компания, която да развива голф-туризма у нас. Официалният мотив е, че идеята трябва да почака, докато не се разработи цялостна стратегия за развитието на селския туризъм, голф и туризма.

Премиерът е изискал доклад от работна група, създадена още по време на бившия шеф на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джабури, която да даде становището си по проекта.

Работната група не е участвала в създаването на еднолично акционерно дружество "Голф развитие", което е със 100% държавно участие.

Новосъздаденото дружество трябваше да се занимава с проектиране, изграждане, управление и експлоатация на голф-комплекси у нас. В четвъртък на редовното си заседание кабинетът обяви идеята за формиране на държавната компания. Докладът беше внесе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Отчаяно чистят закона от пречки пред матурите, пише „Дума"

Отпадане на всички текстове в Закона за народната просвета (ЗНП), които могат да доведат до оспорване на матурите, се предлага в проект на МС. Той е внесен в НС, но още не е гледан в ресорната комисия.

От седемте държавни образователни изисквания отпада това за усвояване на книжовния български език, предвижда проектът. Българският език и литература е задължителен първи предмет за матура. Вероятната причина е, че такъв стандарт МОН до ден-днешен не е изработило, а без него матура не може да има - липсата на този стандарт бе една от причините, поради които матурите бяха отменени от съда през 2002 г., заяви вчера Нина Георгиева, която тогава внесе жалбата в съда. Липсата на изисквания за усвояването на книжовния език означава, че учителите от два града могат да преподават по различен начин правописа на една и съща дума, смята тя.

Според закона сега условията и редът за завършване на клас или образователна степен се определят най-късно до началото на съответната учебна година. С изменението на ЗНП този текст няма да се прилага за организацията и провеждането на матурите. Така МОН ще може да променя начина на провеждането на матурите по всяко време и след началото на учебната година. Такава поправка е странна, като се има предвид, че тъкмо министър Даниел Вълчев държеше материалите да са готови до 15 септември. Един от основните принципи, които той лансира досега, е за прозрачност и предвидимост в учебния процес.

Отпада и правото на учениците да завършват образователна степен по учебния план, по който са започнали да се обучават. Тъкмо този законов текст досега е защита от постоянни промени и своеволия с учебния план и осигурява поне някаква стабилност в обучението. Но в езиковите гимназии и досега не е решен въпросът с допълнителния подготвителен клас и завършването на основно образование в IХ клас, което също бе мотив да осъдим тогава МОН, напомни Нина Георгиева. За държавните зрелостни изпити нямат значение продължителността на етапа и учебните часове за съответния предмет, пише в проекта на МС. Според Георгиева това, че се внася и друга поправка - изпитите да се провеждат според действащите нормативни актове към момента на полагане, означава, че всяка жалба в съда може да се обяви за нищожна, ако междувременно се променят съответните нефелни закони и наредби.

От закона отпада и параграфът, описващ кога за пръв път и как се правят задължителните зрелостни изпити. Остава неясно защо ще ги правим сега, коментира по този повод Валя Богданова (БСП), зам.-председател на просветната комисия в НС. Другите поправки тя е склонна да подкрепи. Имаме консенсус за въвеждане на матурите, стига сме се кашмерили взаимно, трябва да ги проведем, коментира тя. Според нея отпадането на стандарта за книжовния език не е опасно, понеже нормите ги има в учебното съдържание.

Ако държавно или общинско училище има 20% просрочени задължения над утвърдените разходи за годината, директорът се уволнява по предложение на МОН или общината, пише още в проекта. При растящите цени на тока и парното такова ще е всяко второ училище, коментираха експерти. Дисциплинарно уволнение пък очаква всеки учител, който не подаде декларация или подаде грешни сведения за своите частни уроци.

Батковци на всеки километър, отбелязва „Капитал"

Елена Недева - съпруга на настоящия заместник-директор на ФРПИ Живко Недев

Ивайло Долапчиев - син на Боряна Долапчиева, директор на дирекция "Международни програми" на ФРПИ

Стефан Василев - син на Галина Василева, началник-отдел по програма ФАР във ФРПИ

Сийка Лазарова - началник-отдел "Отчуждения" във ФРПИ (по думите на Тюфекчиев тя е съвместявала работата си във фонда и "Мот Макдоналд", където е била на граждански договор)

Деси Меримова - дъщеря на Иван Меримов, началник-отдел във ФРПИ, отговарящ за проектирането. Неговата съпруга Евгения Стоянова е също началник на отдел към дирекция "Обществени поръчки" във фонда

Росица Спасова - съпруга на бившия шеф на ИА "Пътища" Павел Диковски

Пирин Пенчев - бивш заместник-директор на ИА "Пътища"

Маргарита Василева - бивш началник-отдел "Транзитни пътища" към ИА "Пътища"

Тодор Тодоров - бивш директор на дирекция "Проектиране, планиране и нормативна уредба" в ИА "Пътища"

Нино Манчев - дългогодишен началник на Централната лаборатория по пътища и мостове, която е на пряко подчинение на ФРПИ и арбитър при възникнали спорове по време на строителството

Еми Динова - бивш служител на същата лаборатория, отговаряла за прогнозиране на използването на пътищата.

*И свързаните с нея фирми "Трансконсулт-БГ" и "Трансконсулт-22"

Не е странно, че на правителството му трябваше цял месец, за да покани шефа на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев да освободи поста си. Обяснима е и изненадата на самия Георгиев, че има проблем да възлага поръчки за над 120 млн. лева на фирма, управлявана от неговия брат. Цялата концепция за "хигиена" в отношенията между държавната администрация и бизнеса очевидно е напълно чужда в България - показателно е голямото чудене по въпроса що е то конфликт на интереси и срамен ли е той.

А ако има място, където тези понятия са набутани в най-тъмния ъгъл, това е фонд "Пътища". Повечето началници имат паралелен бизнес или са свързани с фирми, които изпълняват обществени поръчки в областта на пътното строителство. Но по-притеснителното е, че институцията е окупирана от безброй семейни кръгове. Списъкът с роднински връзки включва майки, бащи, синове, дъщери, съпруги и съпрузи. Има дори и случаи със служители във фонда, които работят на половин работен ден в частни фирми - изпълнители на проекти.

Най-страшното е, че роднинствата така са кръстосали цялата пътностроителна индустрия, че напълно обезсмислят стандартните институции, които гарантират, че не се краде (прекалено), че пътищата се строят качествено и че достъпът до този бизнес е равен за всички...

За да стане ясно колко порочна е системата, трябва да се знае как функционира тя.

Малко пътна теория

В пътното строителство има три основни фигури - проектантите, строителите и надзорниците. За всяка от тези дейности се избира отделен изпълнител, а всички процедури се провеждат от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) или от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За да функционира правилно системата, дейностите трябва да се изпълняват професионално, компетентно и независимо. Именно тук възниква проблемът със "свързаните лица".

Надзорът извършва пряк контрол на строителството и свързаната с него документация. В някои случаи обаче, както е с всички програми "Транзитни пътища" и магистрала "Тракия", супервайзърът извършва паралелна и независима оценка на подадените оферти и дава компетентното си и независимо мнение пред финансиращата институция.

Точно тук идва най-интересният въпрос. Щом като съществува подобен консултант, който извършва паралелна и независима оценка на подадените оферти, как той е пропуснал конфликта на интереси между "Биндер" АД и Веселин Георгиев при избора на изпълнител на лот 2 от програма "Транзитни пътища 4"?

Системен конфликт на интереси

Консултант по всички програми "Транзитни пътища" и тези при строителството на лотове 1 и 5 от магистрала "Тракия" е българското дружество на английската компания "Мот Макдоналд" (Mott MacDonald). С нейна помощ досега са разпределени над 30 лота по "Транзитни пътища", две отсечки от "Тракия" и голям брой проекти, финансирани от Световната банка. А както се оказа, поне една дузина от служителите в консултантската фирма са роднини на тези от фонда (виж списъка). И обратно.

Схемата е проста. Ако шефът на фонд "Пътища" пожелае да бъде избрана конкретна фирма за даден обект, той трябва да получи съдействието на консултанта - в случая на управителя на "Мот Макдоналд" за България Юлиан Тюфекчиев. Неговите доклади отиват за одобрение при финансиращата институция, която се доверява на "независимата оценка" на консултанта и одобрява избора.

Меродавното мнение в случая е това на консултанта, което означава на практика, че ако директорът на ФРПИ иска да изпълни поетите пред партия, фирма или физическо лице ангажименти, той трябва да се съобрази (или спазари) с консултанта. Служителите на "Мот Макдоналд" обаче нямат интерес да влизат в конфликт с възложителя (Веселин Георгиев), защото това ще им гарантира получаването на следващи договори за надзор на големи обекти. Финансовият интерес е и за двете страни.

Играта с анексите

Злоупотребата с "независимия надзор" не спира само до опорочаване на тръжните процедури. По време на самото строителство е честа практика да се правят вариации, анекси и други промени на проекта. Всяка от тях става с изричното одобрение на консултанта. Публична тайна е, че в последните години няма нито един голям обект, свързан със строителство или рехабилитация на път, който да е приключен в договорения срок или на предварително договорената стойност. Практика е да се играе на дъмпингови цени, за да се спечели тръжната процедура, и после с помощта на надзора и възложителя се постигат стойности, неколкократно превишаващи първоначалната.

Като фрапиращ пример от ДСБ дадоха турската фирма "Догуш еко", която е изградила отсечката Карнобат - Бургас от магистрала "Тракия" при спечелен търг за 45 844 000 евро, а са й изплатени 82 200 000 евро. По същия начин българската фирма "Джойнт венчър Рануей" е спечелила търга за отсечката Оризово - Стара Загора за 48 263 000 евро, а до момента е получила над 80 млн. евро.

Никой не знае с колко е ощетена страната по тази схема. При всички положения обаче решенията за завишаване на сумите се одобряват от "независимия" надзорник на проектите. Без неговия подпис не може да стане нито едно плащане. Всяко оскъпяване на договора също минава през неговото одобрение. И ако в строителството на пътища има корупция, именно тук става нейното узаконяване.

Скачени съдове

В този контекст е важно да се отбележи, че в последните години всеки голям обект за консултантски услуги се печели само от "Мот Макдоналд". Фирмата упражняваше контрола над всички обекти с европейски пари по "Транзитни пътища" - 1, 2, 3, 4 и 5, програмата за рехабилитация на пътища, финансирана от Световната банка, строителството на лот 1 и лот 5 от магистрала "Тракия", а в момента надзирава строителството на магистрала "Люлин" (в сдружение с френската "Луис Бергер").

Паралелно на "Мот Макдоналд" действат и две други фирми - "Трансконсулт-БГ" ООД и "Трансконсулт-22" ООД. Първата извършва също строителен надзор, а втората - проектиране на пътища. Управител на двете български фирми е също Юлиан Тюфекчиев, а съдружници в тях са мениджърите в българския клон на "Мот Макдоналд".

По думите на самия Тюфекчиев трите дружества действат като "скачени съдове". Често се случва служители от едната фирма да работят по проекти на другата. "Направили сме така, че от гледна точка на заплатите да няма разлика между "Мот Макдоналд" и "Трансконсулт-БГ". Когато свършат мотмакдоналдска задача, не мога да им кажа "благодаря ви момчета и момичета, дотук", коментира Тюфекчиев.

Той не смята, че изпълнението на толкова много проекти води до занижаване на качеството на строителния надзор. Факт е обаче, че фонд "Пътища" от години предпочита да работи предимно с "Мот Макдоналд" и дъщерните й български дружества. Допреди няколко години фирмата дори се помещаваше в сградата на пътния фонд. Офисите й бяха на седмия етаж, където се намира и шефският кабинет - нещо недопустимо по всякакви стандарти и етични норми.

Порочната обвързаност между надзорник и възложител е още по-видима поради факта, че сред бившите и настоящите служители на Юлиан Тюфекчиев има 11 души, които работят или имат роднини в пътния фонд (виж справката). Няма данни всички тези хора да са декларирали своя конфликт на интереси. Бихте ли поверили ремонта на собствения ви апартамент на семейство, в което единият строи, а другият контролира разходите?

Вярно е, че в една малка страна като България специалистите от даден бранш са ограничен брой и подобни конфликти на интереси могат да възникнат навсякъде. В случая с "Мот Макдоналд" обаче съвпаденията са прекалено много, за да става дума за чиста случайност.