30% от средствата, договорени за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., са планирани за подобряване на възможностите за заетост извън земеделието.

Размерът на финансовите средства е значителен - близо 1 милиард евро за целия период, посочи зам.-министър Пейчев.

Той разясни как общините могат да бъдат успешни бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони и акцентира върху ос 3 „Подобряване на качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика".

Зам.-министър Пейчев припомни, че всички договори по програма САПАРД трябва да са договорени до 12 октомври тази година, за да може да стартира Програмата за развитие на селските райони.

По време на годишната среща изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" доц. Димитър Тадаръков съобщи, че се предоставя възможност на общините да получат междинни плащания по договорените публични проекти по програма САПАРД, като подпишат анекси към тях.

Съгласно допълнителното споразумение общините ще могат да подават заявки за плащане на субсидията за вече извършени и приключени дейности по проекта до 31 август 2007 г., обясни доц. Тадаръков. Към момента са подписани част от анексите с общините, а останалите ще бъдат ратифицирани в следващите дни.