Гордън Браун, министър на финансите на Великобритания и премиер-министър в изчакавателна позиция, постави образованието на водещо място в плана си за управление, предаде The Independent. Политикът оповести сумата 36 млрд. паунда за преустройството на училищата и образователната система на Великобритания.

Браун направи съществена крачка към избирането си на следващите избори през 2007 като ръководител на Партията на труда, което означава и нов министър - председател, обещавайки да инвестира в публичния сектор и едновременно да намали данъците. Той заяви, че разходите ще намалеят с 28 млрд. паунда за година с оглед „жизнения приоритет" за намаляване на данъците.

Той е представил програма за проектобюджет на страната за 2007, според която програма парите за образование инфлационно ще се увеличат с 4%. Ще бъдат изцяло подновени 12.000 училища за следващите четири години. Основните училища ще получават директни плащания от 50,000 лири от следващата година, а на по-горните училища ще се осигуряват 200,000 стрелинги.

Ежедневните плащания за училищата ще бъдат увеличени с 4% според прогнозата за следващата година. Макар че бюджетите за здравеопазване и за сигурност също ще бъдат подкрепени, главния приоритет се дава на образованието. Другите департаменти от Уайтхол ще трябва да се свият някак си, защото публичното разходване ще се увеличи с по-малко от 2% в реални стойности от 2008 г.

За отбелязване е, че наследникът на Тони Блеър от следващата година възприема умерен курс за „зелените" данъци. Таксата на въздушен пътник е удвоена до 10 паунда, по този начин ще бъдат събрани 1 млрд. паунда за борба с промените в климата. Освен това бе съобщено първото от три години увеличение на налозите върху петрола в сила от полунощ.

Но природозащитниците не са удовлетворени, защото Браун отказа да възприеме следващо инфлацията увеличение в данъка върху горивата, както и по-висока пътна такса за колите с висок разход на гориво. Този подход накара някои политици на острова да настояват за по-радикални мерки, но Браун счита, че торите не са намерили „делва със злато", с която да финансират намаляването на данъка без да се наложи вземането на политически невъзможна мярка като например увеличаване на ДДС върху националното електричество.

Според Браун, ръстът във Великобритания през тази година ще е 2.75%. Това е повече от 2.5% прогнозата от март. Прогнозата е за ръст между 2.75 и 3.25% за следващата година. Предвидени са допълнителни 600 млн. паунда за войната в Ирак и Афганистан

Торите окачествиха представянето на Браун като „вятър и мъгла" и казаха, че той иска да се подсигури за бъдещия пост.