В момента е в процес на изработка новата национална програма за управление на отпадъците, която ще влезе в сила от 2008 г.

Това съобщиха от дирекция „Управление на отпадъците" в МОСВ при откриването на конференцията „Енергийно оползотворяване на отпадъците".

Досегашната програма е изработена през 2003 г. и обхваща периода до тази година включително, която се приема като преходна в прилагането на директивите на ЕС.

55 инвестиционни проекта за реконструкция и строителство на нови депа за обезвреждане на отпадъците има в момента.

Някой са вече реализирани, като за най-добро постижение в сектора, отговарящо на всички изисквания на ЕС, беше посочено депото в Русе.

7 регионални депа са в процес на строителство. В момента се работи по изграждането на предприятие с депо за третиране на отпадъците в село Шишманци, Пловдивско.

Един от основните проекти, по който тепърва ще се работи, е изграждането на депо за строителни отпадъци, които да се натрошават и сортират и да се използват отново като нов строителен материал.

Важен проект, който е в застой, е националният център за депониране на опасни отпадъци - бои, лакове, лекарства, стари почистващи препарати. В момента се търси финансиране за реализацията на проекта, като все още правителството не е намерило решение.

Работи се по програми за оползотворяване на отпадъците от лечебни заведения. С помощта на Датската агенция за опазване на околната среда, такава инсталация работи в Александровска болница, където отпадъците се изгарят. Микровълново обеззаразяване се извършва в Пирогов, а по подобен проект се работи в Пловдив с помощта на швейцарското правителство.

Търсят се решения за лечебни заведения в Плевен, Варна, Добрич, Шумен, Търговище и Разград.

Три пилотни инсталации за компостиране на биоразградими отпадъци вече са задвижени. Идеята е след компостиране на тези отпадъци, те да се използват отново в селското стопанство. Това е изключително важно, тъй като при горенето на такива отпадъци се отделя метан (парников газ), чието разпространение трябва да бъде преустановено

Вероятно ще се ползва опита на ЕС за изграждане на фамилни инсталации, за компостиране на биоразградими отпадъци от стопанства на фермери, които сами да ги обработват и да ги използват отново.