Трябва веднъж завинаги да сменим политиката и да стане ясно, че трябва да се върви не от социални помощи към заетост, а от образование към заетост. Това заяви социалният министър Тотю Младенов по време на форум, посветен на младежката заетост. Той изтъкна, че тенденцията може да бъде обърната чрез различни форми на стажуване и чиракуване, предаде репортер на News.bg от форума.

Младенов припомни, че през март е била приета национална инициатива за работа на младите хора 2012-2013 година. „Днес започваме преговори за постигане на национално споразумение между бизнес, синдикати и правителство за осигуряване на първа работа за младите хора", заяви Младенов.

Той подчерта, че идеята е в рамките на стажантската програма в период от половин година след завършване на средно специално или висше образование да им се осигурят стажове. Заплащането е според минималните осигурителни прагове. Половин минимална работна заплата се изплаща на наставниците на съответното предприятие, към когото се прикрепят стажантите.

Данните показват, че 50% от младите хора, завършили тези стажантски програми, остават на работа във фирмите, в които са стажували.

Около 6 млн. лв. ще се използват за прилагане методите на преподаване с помощта на бизнеса. 54 хиляди ученици и 74 хиляди студенти ще получат възможност за практика в реални бизнес условия.

Във форума участваха и много студенти и работодатели.

Председателят на БСК Сашо Дончев предупреди студентите да не разчитат, че ако чукат на врата на бизнеса без знания, ще могат да намерят там своето място. „Не е важна дипломата, а знанията. Не се радвайте на тройката, получена на изпит, а се научете да обработване получената информация", призова Дончев.

Той апелира младите да следват мечтите си да управляват живота си сами, а да не разчитат, че държавата ще им посочи светлото бъдеще.

Божидар Данев от своя страна изтъкна, че в страната ни няма политика за развитие на наукоемките дейности. Той алармира и че методът „учене през целия живот" в България закъснява доста в сравнение с другите европейски страни.

Данев е категоричен, че са необходими инвестиции, за да се пребори младежката безработица.