"Аeрофлот - руски авиолинии" до пролетта ще подготви програма за приватизация на сръбската авиокомпания JAT. Това е съобщил днес в Москва ръководител на руската компания, цитиран от РИА Новости.

Търгът може да се проведе още в края на март или началото на април тази година. По това време руската страна вече ще е подготвила приватизационна програма. По този начин интересът на Аерофлот към приватизацията на JAT е потвърден.

Заместник директорът по финансите и планирането, който е говорил за журналисти, посочва също така, че „Аерофлот" най-вероятно няма да участва сама в наддаването, а ще привлече партньор и това определено ще е компания от Европейския съюз.

В случай на продажба на 51% от JAT, според законите на ЕС (където Сърбия смята да влезе в скоро време), Аерофлот не може да бъде собственик на такъв пакет. Затова Аерофлот ще се стреми да купи 50% минус една акция, а партньорът му 1% плюс една акция на JAT.

Аерофлот вече коментира, че не смята да се отказва от приватизацията на сръбските авиолинии дори щом Евросъюзът се противопоставя на това. Първоначалната реакция на сръбските власти била позитивна.

Аерофлот и JAT подписаха меморандум за взаимно разбирателство през юни 2007, като руснаците заявиха интерес към участие в приватизацията на компанията с цел да я превърнат в транснационален балкански авиопревозвач.

Създадена е била и двустранна работна комисия, която проучва възможността да се осъществи това. Интерес към JAT са проявили и американски инвеститори.

В отделна новина на РБК Daily научаваме, че след края на днешната си визита в Москва, главният претендент за президентския пост в Сърбия Томислав Николич е показал, че победата му на втория тур на президентските избори отговаря в най-голяма степен на интересите на Русия. За това говори наситеният график на Николич и настойчивите покани от страна на Москва, каквито за другия кандидат Борис Тадич е нямало.

Руските коментатори изтъкват, че действащият президент Борис Тадич, пътувал за Москва миналия петък, е търсил рейтинг - постигнал е пренос на датата за подписването на енергийното съглашение между двете страни и след това „банално се е самопоканил" на процедурата по подписването, за да представи пред избирателите като подкрепа от Москва протоколната си среща с Путин.

Сръбският министър председател Войислав Кощуница, който е също про-руски настроен и от когото управлението на икономиката на страната зависи в по-голяма степен, също има резерви към Тадич. Премиерът не го е подкрепил официално три дни преди края на агитацията, макар партиите на двамата лидери да са партньори в коалиционното правителство. Това може да се приеме за мълчалив отказ. Причината за това е позицията по статута на Косово. Кощуница разбира, че Тадич на първо място не иска да разваля отношенията си с Брюксел и при определени условия е готов да приеме отделянето на анклава.

Вторият тур на президентските избори в Сърбия ще се състои в неделя, 3ти февруари. Социологическите изследвания сочат, че засега с малка преднина от 52% води Томислав Николич.

Албански политически източници, цитирани от Ройтерс, заявяват, че ако спечели Николич, Косово ще обяви независимостта си до 10 дни.