Афганистан през следващия месец ще потърси от международната общност половин милиард долара, за да започне да работи по проекта „новия Кабул" - нова столица на страната в близост до старата, но с площ над един и половина пъти по-голяма от сегашната територия на Кабул, съобщи Financial Times.

Според плановете на главния икономически съветник на президента Хамид Карзай, обширна територия северно от хаотично застроената столица на Афганистан може да се превърне в модерен град с население 3 млн. души, електрически градски транспорт, огромен централен парк с планина и изкуствено езеро.

Планирано е също така летище от световна класа, което от своя страна ще насърчи световните компании да отварят офиси в новия град - макар досега ситуацията с безопасността и корупцията в правителствените среди да се явяваха пречка за международните инвеститори.

Призивите за нов град накараха международните донори да навъсят вежди, коментира FT. Разтърсената от войните страна не би трябвало да пилее средства за „кабулоцентрични" проекти. Фокусът според международните коментатори трябвало да бъде върху развиването на националната сигурност, селското стопанство - изобщо върху хилавата икономика на страната.

Въпреки това студено посрещане на идеята, голяма част от подготвителната работа вече е сторена - до края на годината ще има на разположение детайлизиран план. Според идеите на правителството, градът ще се построи върху триъгълник от 500 кв.км., обграден отвсякъде от планини.

Градът на новия Афганистан има претенции да бъде екологично неутрален - енергията ще идва от слънчеви панели и ветрови генератори. Само че реките в околността ще бъдат препречени с язовирни стени, откъдето ще дойде водата и електричеството в новия град.

В полза изграждането на Дехсабз (Dehsabz), както ще се казва новата афганска столица, е създаването на работни места. Ще се реши и въпросът с пренаселеността на Кабул.

От падането на режима на талибаните през 2001 г., Кабул изживя бурен ръст. За последните шест години населението на града е нараснало от 400 хиляди до 3.5 млн. души.

Сега 65% от строежите в Кабул са незаконни. Във всяко домакинство живеят три до четири семейства. Градът е замърсен, задръстванията в трафика огромни, безработицата много висока.

Първите стъпки за създаването на нов град в близост до столицата са направени преди седем години. Съвкупните разходи по строителството се оценяват на над € 30 млрд., но почти всичките средства могат да бъдат набрани чрез продажби на поземлени участъци на частни строителни предприемачи.