Алкохолен туризъм се вихри по курортните градчета на Южното Черноморие, показа съобщава moreto.net.

Дали заради кризата, или заради зимните месеци, когато туристите са кът, цената на твърдия алкохол драстично падна.

Групи от наши и чужди туристи окупират хотел-ресторантите и се отдават на алкохолно забвение най-вече през уикенда. Някои от хотелите работят целогодишно, като има големи отстъпки по ресторантите. Голямо питие с натурален сок може да се консумира за 3 - 4 лева.

Навсякъде по кафенета, локали и нощни барове, цената на алкохола е паднала драстично.
Твърд алкохол, ядки и безалкохолно, може да се поръча и за скромните 5 лева. За да привлекат повече клиенти, собствениците на баровете дори са измислили атрактивни имена на различни алкохолни коктейли.

Някои от тях носят имена „Щурец в ухото", „Боздуган", „Букета на мъртвеца". Напоследък най-актуален е коктейл „Богаташ", който включва нес кафе, ром и кюрасо.

„Напрежението на българина си казва думата. Освен, че свестяваме чужденци и много нашенци сме спасявали от алкохолно натравяне", каза д-р Георги Матев, началник на отделението по реанимация в Бургаската болница.

По количество изпит алкохол, българите се изравняват с нациите-рекордьори - британци, финландци и шведи. Лечението вследствие алкохолно натравяне продължава от 3 до 5 дни.
Медикаментите и консумативите на ден струват около 200 лева на болницата.