Енергетичната компания от САЩ Transpower Corp е сключила в четвъртък с държавна виетнамска компания кооперативно съглашение за изграждане на захранвана с въглища електрическа централа, съобщи от Ханой AFP.

Компанията със седалище в Арлингтон, Вирджиния, ще инвестира 90% от капитала, останалите 10% ще осигури Виетнамската национална група за въглищна и минерална промишленост. Съглашението за взаимно разбирателство бе сключено през миналия декември.

Официални лица посочват, че стартът на проекта ще бъде даден през 2008, а работите ще бъдат завършени през 2011 година. Мощността на ТЕЦ Монг Дуонг 2 ще бъде 1200 мегавата. За място на проекта е избрана провинция Куанг Нинх на 200 км. североизточно от Ханой.

Икономиката във Виетнам нараства годишно средно със 7%. Темпото на ръста в потреблението на електроенергия е 13 до 15%. Нуждата от създаване на по-добра енергийна инфраструктура е наложителна.

Между 2005 и 2012 г. Виетнам е планирал изграждането на нови капацитети от 12,000 мегавата, около половината от тях са ТЕЦ на въглища.