Американският капиталов пазар, завърши поредна отлична търговска сесия, в следствие на новината за окончателното одобрение на плана с икономически стимули предложен от президентската администрация на САЩ. Това, заедно с лихвеното съкращение на ФЕД, донесе увереност на инвеститорите и те продължиха да инвестират капиталите си в американски компании.

Индустриалният индекс Dow Jones покачи с близо 1% или 108.4 пункта до ниво от 12 378.6. Интересно е да се отбележи, че 21 от общо 30-те включени в него компании, приключиха с повишение в четвъртък. Индексът успя да нарасне и заради силните счетоводни отчети на някои технологични компании, което вдигна настроение на пазара.

По-широкият индекс S&P 500 прибави също 1% към стойността си до нивото 1 352.07, а технологичният индекс Nasdaq е нагоре с почти 2% до 2 360.92 пункта. Общият оборот на Нюйоркската фондова борса днес беше $2.2 млрд., а на Nasdaq се изтъргуваха книжа за общо $2.5 млрд.

Силната американска сесия, повлече след себе си и стоковия пазар, като петролът скочи с $2.42 до $89.41 за барел. Златото в същия момент, успя да пробие над $900 за трой-унция, като достигна връх на $912.70.

Икономическите данни, които излязоха в четвъртък, също може да се каже, че подкрепиха пазарите. Въпреки, че продажбите на съществуващи домове в САЩ са паднали с 2.2% през декември, запасът от непродадени къщи също е намалял, което се възприе като първи силно позитивен сигнал. Малко преди Wall Street да отвори, от социалното министерство изнесоха доклада си за подадените молби за помощи при безработица, които изненадващо са се понижили през последната седмица.

Сред най-силно представилите се компании днес, беше производителя на мобилни телефони Nokia. Акциите на компанията направиха шеметно рали с 12.5%, след като по-рано тя обяви 44% скок в печалбата си за годината.