Английски и Люксембургски капитали доминират като чуждестранни инвестиции у нас за първите пет месеца на годината, съобщиха от БНБ.

Най-много инвестиции са привлечени от Великобритания. Te формират 15.4% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции у нас за този период или сумата от 235.67 млн. евро.

С висок процент се нареждат и компаниите от Люксембург, които формират 12.5% от общите инвестиции в страната през първите пет месеца на годината. На трето място са испанските капитали, които представляват 9.5% от входящия капиталов поток.

Въпреки повишението си през май спрямо предходния месец, преките инвестиции в страната през петте изминали месеца са по-ниски в сравнение с тези от същия период през 2006 г. За януари - май чуждестранния капитал, постъпил в страната ни възлиза на близо 1.53 млрд. евро и формира 5.7% от БВП при около 1.70 млрд. евро (6.8% от БВП) за януари - май 2006 г.

Увеличават се обаче инвестициите в недвижимо имущество - те достигат на 657.8 млн. евро при 351.5 млн. евро за същия период миналата година.

Намаляването на капиталовия поток към страната трябва да изпрати алармиращ сигнал към управляващите, че е необходима повече работа в борбата с корупцията и стратегически план за това какви точно инвеститори са нужни да бъдат привлечени, посочват експерти.

Припомняме, че министър Овчаров заяви, че стратегия с приоритетни отрасли за страната предстои да бъде формирана. За момента такава не съществува.