Водещият в света атомен и енергиен концерн Areva, който се спряга като основен подизпълнител на проекта за АЕЦ Белене, желае изцяло да погълне германския производител на оборудване за производство на вятърна енергия Repower.

Според изявления на шефа на концерна пред Die Welt, Areva която вече държи 30% от хамбургската фирма, ще се стреми да закупи и останалите 70%. Това сведение покачи акциите на Repower с 27%.

Французите предлагат 105 евро за акция на Repower и така оценяват германския номер три във вятърната енергетика на € 850 млн. Желанието на Areva е да засили позициите си в условия на нарастващо търсене на енергия, която не допринася за образуването на парникови газове.

При това след поглъщането мениджмънтът и фирмената структура на германското предприятие няма да бъдат променяни. А за по-нататъшния ръст на Repower във финансово отношение ще бъде „осигурявано всичко, от което те имат нужда".

Repower има съществено предимство при изграждането на съоръжения за вятърна енергия в открито море. Поглъщайки го, Areva има намерение да вземе предимство на бързо разрастващите се пазари в САЩ, Китай и Индия. Едновременно с това французите ще осигурят нужната за разрастването на бизнеса финансова подкрепа.

Repower възникна през 2001 от сливане на по-малки фирми. През миналата година, с персонал 740 души, икономическият му резултат бе около € 450 млн.

Areva е несравнимо по-голяма с 58.000 служители и оборот за 2005 над € 10 млрд. Areva бе създадена от френското правителство преди шест години от фирмите Cogema, Framatome и CEA Industrie.

Освен че е най-големия в света концерн за атомна енергия, Areva е единствения в бранша, който изпълнява всички дейности от обогатяването на урана през производството и преноса на атомна енергия до депониране на ядрени отпадъци. Areva прави атомни подводници, разработва IT технологии за ядрената енергетика и прави гориво от уранов оксид и плутоний.