"Дъждът" от оставки по висшите етажи на властта продължава 


"Стандарт":

Асенов аут след обяд с Милен

Чистката във властта застигна и митниците. 20 дни преди отчета за Брюксел България се опита да смекчи ударите от Европа с поредните оставки. Изненадващо шефът на Агенция "Митници" Асен Асенов обяви, че се оттегля. Последваха го най-верните му хора - заместниците му Александър Раков и Георги Григоров. Никой не ме е карал да си ходя, напускам поради натрупаната умора от 6 години и половина, заяви обаче на изпроводяк Асенов.
Две са версиите защо си отива един от малцината шефове на агенции, изкарали във властта мандат и половина. Според първата Асенов взел решението още преди срещата на властта в "Катарино СПА". Непосредствено преди заседанието на тройната коалиция той се срещнал на обяд в известен столичен ресторант с дясната ръка на царя - Милен Велчев. Не е тайна, че през 2002 г. Асенов оглави агенцията именно с протекциите на зам.-шефа на НДСВ, който тогава бе финансов министър в кабинета "Сакскобургготски". По време на обяда митничар №1 обсъдил с Велчев намерението си да напусне системата, твърдят източници на вестника. Според тях двамата са имали и вечеря в понеделник вечерта. На нея Велчев директно призовал Асенов да изпълни намерението си и да хвърли оставка.

"Новинар":

И шефът на митниците изхвърча от поста си

Шефът на агенция "Митници" Асен Асенов е подал оставка, съобщиха вчера от пресцентъра на ведомството. Заедно с Асенов по свое желание си тръгват пакетно и двама от неговите трима заместници - Георги Григоров и Александър Раков. Уморен съм след шест години работа в митниците, лаконичен беше Асенов на въпрос какви са мотивите за напускането му.
Финансовият министър Пламен Орешарски коментира, че оставките са на бюрото му, още не ги е приел и че до дни ще има яснота около новото ръководство на агенцията. Той увери, че създалата се ситуация не подлага на риск работата в агенцията, защото "дейността й не зависи от отделните личности". Министърът категорично отрече оставките да са свързани с появилите се в последните месеци слухове, че събирането на акцизите, което се извършва от митниците, ще бъде прехвърлено в приходната агенция. Орешарски обясни, че не е имал намерение да иска оставката на Асенов и че по негово мнение работата във ведомството върви много добре.

"Монитор":

Разработки изядоха главата на Асен Асенов

Разработки на службите срещу контрабандата, в които попада и висш митничар с прякор Дебелия, са причина за дискредитирането на Асен Асенов като шеф на митниците и подаването на оставката му, научи "Монитор". Едното от разследванията е срещу митническо бюро "Кремиковци", на което шефка е Даниела Петрова, известна повече като Силиконката. То е било за контрабанда на турско и дубайско карго, за която е бил заподозрян сириецът Бахзат Ибрахим и неговото семейство. В подслушаните разговори обаче лъснали два интересни прякора. Единият е Запалката, зад който се смята, че стои бившият вътрешен министър Румен Петков, а другият е на висш митничар с ранг на директор или зам.-директор на агенцията. Смята се, че въпросното лице е именно Асенов.
Шефът на агенцията хвърли оставката си във вторник. Заедно с него молби за напускане са подали двама от заместниците му - Георги Григоров и Александър Раков. Пред колегите си Асенов обяснил решението си с напрежението, което е натрупал за шестте си години, през които е начело на службата. В прессъобщение на агенцията до медиите се посочва, че причина за оставките са успешната реализация на подготовката на митническата администрация за членството на страната в ЕС.
Според източници на "Монитор" обаче истинските мотиви са други. В последно време Асен Асенов е бил "пробит" (дискредитиран) и висшите кръгове в БСП са взели решение да го сменят. Причината била, че не е надежден и не може вече да събира парите за партията, научи "Монитор".


"Дума":

Митниците - обезглавени

Директорът на агенция "Митници" Асен Асенов и заместниците му Георги Григоров и Александър Раков подадоха вчера сутринта оставките си. Те посочват, че са уморени от работата си през последните шест и половина години, както й че успешно са подготвили митническата администрация за членството на страната в ЕС.
Асен Асенов отрече да е имало политически натиск и някой да е искал неговата оставка и на заместниците му.
Министърът на финансите Пламен Орешарски ще реши до няколко дни дали да приеме трите оставки. Той заяви, че е удовлетворен от работата на агенцията и в този момент не би поискал оставката на Асенов.

"24 часа":

Алкохол капе от оставките в митницата?

От оставката на митническите шефове мирише на алкохол.
Асен Асенов е проверяван от прокуратурата по доклада на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за скандала в МВР, твърдят източници от агенция "Митници". Делото обаче е срещу неизвестен извършител и е образувано по чл. 282 от НК за престъпление по служба.
Асенов още не е разпитван, не са му повдигнати обвинения, научи "24 часа".
По същия принцип бяха образувани проверки по доклада срещу бившия вътрешен министър Румен Петков и ексшефа на националната следствена служба Ангел Александров. Те също са срещу неизвестен извършител. "Не сме пазили в тайна,
че проверяваме ръководството на митниците. Дали оставката на Асенов има връзка с делото, мога само да гадая. Сигурно е възможна и такава връзка", заяви главният прокурор Борис Велчев.

Опитаха да източат Столична община с фалшив подпис на Бойко Борисов 

"Стандарт":

Тарикат иска заем от името на Бойко

 Неизвестен последовател на Остап Бендер се опита да източи от родни банки общо 17,5 млн. евро с фалшив подпис на Бойко Борисов. Тарикатът пратил документи до три трезора в София, с които иска кредити на различна стойност, но все за милиони. В пакета документи обаче измамникът прилагал фалшификат, който обявява Столична община за гарант на заемите.
Лично Бойко Борисов разказа за опитите за далавера на бандита. По думите му "писмото гаранция" е отпечатано на общинска бланка, а под текста умело е измайсторен подписът на кмета. Върху хартията пък има поставен печат на градската управа. Към писмото е прикачен договор с Алън Манжон, чиято фирма се казва "Гълф лимитед", а седалището й е столицата на Малта Лавалета.


"Монитор":

С фалшив подпис на Бойко Борисов е гарантиран кредит


Мошеници са опитали да изтеглят банков кредит от 17,5 млн. евро с фалшива гаранция от Столична община. Документът е на английски и съдържа печата на кметството, подписите на Бойко Борисов и зам.-кметовете Минко Герджиков и Юлия Нейкова и ЕГН-то на генерала. Той беше показан от самия генерал по време на специална пресконференция вчера.Фалшивата гаранция според Бойко Борисов е издадена на малтийската фирма "Gulf Finance", чийто адрес е 157, Archbishop Street във Валета. На същия адрес е регистрирана и Credinvest International, чийто собственик и изпълнителен директор е посоченият за бенефициент на кредита Ален Манджон. Той е малтийски посланик в Румъния до февруари тази година, когато е освободен от поста си заради конфликт на интереси. Румънската преса разкрива, че фирмата на Манджон е спечелила търг на Министерството на транспорта в Румъния за строежа на магистралата Букурещ-Брашов. Търгът възлиза на 1,2 млрд. евро.
Според твърденията на Ален Манджон в пресата конфликт на интереси не съществува, защото той не е бил резидент в Румъния, а фирмата му има бизнес със съседката ни от 2000 г.


"Дума":


Пробвали да източат Столичната община с 17,5 млн. евро

Искане за заем от 17,5 млн. евро от името на Столичната община и с подписа на кмета Бойко Борисов е постъпило в няколко банки. Между банките веднага е започнало разпращането на фалшивия документ, даващ гаранция за връщането на кредита. Кметът Борисов пък е информирал финансовото разузнаване, съобщи самият той вчера.
Сигналът за фалшификацията е достигнал до градоначалника от две банки, които са направили питане до общината за истинността на документа. Борисов е реагирал като е изпратил писмо и до шефа на БНБ Иван Искров, като го е помолил да разпространи документа между банките.
Освен че подписите на кмета Борисов и заместника му по финансите са фалшиви, както и печата на общината, в него е записано, че за заема има решение от Столичния общински съвет от август 2007 г. През този месец всяка година общинарите не заседават. Писмото е с бланки на общината, с точен разчет по срокове как ще се покрива дълга. Посочен е и договор с малтийска фирма, както и грешна банкова сметка на общината.

Ново разследване за убийството на сестри Белнейски

 

"Стандарт":

Вадят от гроба сестрите Белнейски


След над 2 г. боксуване по делото "Белнейски", полицаите предприеха неочакван ход. Вчера те ексхумираха телата на сестрите Христина и Росица. Белнейски бяха намерени зверски убити в края на януари 2006 г. в местността Грамадите, между Брацигово и Пещера.
Операцията бе по искане на нов екип от националното следствие, който отскоро пое случая, казаха отлично запознати. Тя започна в 8 ч в пазарджишкия кв. "Главиница", където бяха погребани убитите деца. Още от ранни зори районът бе отцепен. Над гробовете бяха вдигнати две шатри. Помагаха и петима съдебни медици от Пазарджик и София.
Ще се търсят пропуски при първата аутопсия, като се направи втора и се вземат нови проби, обясниха експерти. Ще се вземат предвид и някои нови детайли. Според запознати възможно е момичетата да са убити като първо са прегазени от кола.
В хода на разследването ДНК пробите им бяха във Великобритания и САЩ, но и там не успяха да стигнат до нищо значимо.
Според запознати сега ще се вземат предвид и първоначалните пропуски. След убийството се заговори, че телата първо са измити, а после от тях са взети проби.


"Монитор":

Ексхумираха сестрите Белнейски

Телата на двете момичета бяха откарани за нови изследвания в Съдебна медицина.
Представители на Националната следствена служба, експерти от столицата и следствието в Пазарджик участваха вчера в ексхумацията на сестрите Росица и Христина Белнейски. Тленните останки на момичетата бяха транспортирани в Съдебна медицина - Пазарджик. Районът на болницата е отцепен от полицията.
Полицаи блокираха и района около гробищния парк в Главиница. Външни лица не бяха допускани. Телата на погребаните преди две години и три месеца Росица и Христина Белнейски бяха извадени, за да се потърсят пропуснати улики и доказателства.
По-рано във вторник майката на момичетата Фани Белнейска заяви, чe била информирана за ексхумацията от окръжния прокурор на Пазарджик Иван Даскалов. Тя обясни, че не знае каква е причината за ексхумацията и категорично няма да присъства на нея.
Тя е дала съгласието си, защото надеждата за откриване на убийците на децата й умира последна.