България попада в първата десетка на страните в ЕС с най-висок дял обработваеми земи, показва проучване на Евростат за различното използване на територията, пише farmer.bg.

На първо място в класацията е Дания, където обработваеми земи са близо половината от територията й. След нея се подреждат Унгария с 47 процента обработваеми площи, Румъния с 36%, Чехия и Полша с по 34 на сто и Германия с 33%. Седмото място се дели между България и Италия, където 32%о от земята може да се обработва.

Данните показват, че в страната ни горите заемат 43% от територията, пасищата около 17 на сто, а застроените площи и други изкуствени райони обхващат около 2 процента от общата площ на страната.

Държавите от ЕС с най-високи дял на горите са Швеция със 76% от общата територия, Финландия със 72% и Естония с 61% на сто.
Статистиката отчита, че най-много земеделски и естествени пасища има в Ирландия - 67% от площта на страната, Великобритания -40% и Холандия - 38%.

Най-застроена е Малта, където една трета от територията е покрита със застроени площи и други изкуствени терени. Следват я Белгия с 13 на сто, Люксембург и Холандия с по 12 процента. Около 5% е дeлът на територията на целия ЕС, която е покрита със сгради, пътища и други изкуствени райони.

Горите покриват около 40 на сто от площта на ЕС, обработваемите земи са 25 процента, а пасищата около 20%.