Министерският съвет одобри проекта на рамково междуправителствено споразумение с Финландия за сътрудничество по отношение на „съвместно изпълнение" по силата на Протокола от Киото към рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

То дава законово основание на двете страни да проучат възможностите за прилагане на схема за зелени инвестиции и за търговия с антропогенни емисии. Финландската страна ще допринася за разработката и прилагането на проекти „съвместно изпълнение" чрез закупуването на единици редуцирани емисии и предписани емисионни единици.

Протоколът от Киото, който влезе в сила от 2005 г., задължава развитите страни и страните в преход към пазарна икономика да провеждат политика и да предприемат мерки за намаляване на количествата на годишните си емисии на парникови газове в периода 2008-2012 г. В чл. 6 е заложена възможност развитите страни да намаляват емисиите си на парникови газове, използвайки механизма „съвместно изпълнение", като осъществяват проекти на територията на други страни, чрез които се постига намаление на емисиите на парникови газове в глобален мащаб.

Тези проекти водят до намаляване на емисиите на парникови газове основно чрез подобряване на енергийната ефективност, усъвършенстване на горивните и производствени процеси, газификация и отстраняване на пропуски по мрежите за пренос на природен газ, смяна на горивната база, използване на възобновяеми енергийни източници, биомаса и горива с ниско съдържание на въглерод или без въглеродно съдържание, а също така и чрез увеличаване на потенциала за поглъщане на емисии от въглероден диоксид от горите.

До момента българското правителство е подписало меморандуми или споразумения по Протокола със седем страни, като някои от тях вече са стартирали. Очакваното количество редуцирани емисии, което ще се получи в резултат на изпълнението на проектите, е около 14 млн. тона въглероден диоксид еквивалент до края на 1012 г.