На българите в Австрия им е омръзнало от въпроса "Как е животът в Букурещ?". Две десетилетия след промените и три години след присъединяването на България и Румъния към ЕС, австрийците продължават да бъркат двете страни...

България и Румъния са съседки; и двете са бивши социалистически страни; влязоха заедно в Европейския съюз; делят една и съща съдба по отношение на организираната престъпност и корупцията. Или с други думи: двете страни имат доста общи черти, което ги кара да изглеждат в очите на австрийците като две капки вода. Три години след присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз обикновените австрийци продължават да бъркат двете държави една с друга.

В един кюп

Журналистката от австрийския всекидневник „Ди Пресе", Юта Зомербауер, има просто обяснение за този феномен: „Според мен хората в Австрия нямат много личен опит с тези страни. Никога не са пътували до Румъния или до България и затова си нямат понятие. Приемат ги като едно цяло, като онези там новаци в ЕС, които имат доста проблеми с някакви си криминални банди и прочие..."

Зарзават, море и планини

Самата Юта Зомербауер е живяла в България в продължение на 5 години. През това време австрийската журналистка научава български език. „Бях в България между 2002 и 2007 година. Преподавах немски език в Софийския университет", разказва журналистката и признава, че до този момент също не е знаела много за страната: „Тогава не знаех много, но поне ми беше ясно, че столицата на България е София. Което се дължеше може би на факта, че вече бях ходила в Букурещ. Но освен това не знаех много. Чувала бях само за Черно море, за Балкана и за вкусните зеленчуци."

Тъмна Индия

Днес на Юта Зомербауер нерядко й се налага да поправя своите събеседници, че е живяла в България, а не в Румъния. Втората е по-позната в немскоезичните страни заради историята си, обяснява австрийската журналистка: „Хората в Австрия и Германия знаят повече за Румъния, защото там има германско малцинство. Знаят освен това за Чаушеску и за мегаломанските сгради в Букурещ. България им е обаче напълно непозната. Може би защото в комунистическата й история са се случвали по-малко грозни и крайни неща, отколкото в съседна Румъния", казва Юта Зомербауер.