На 27 и 28 ноември 2006 г. заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин ще вземе участие в 8-та Евро-средиземноморска конференция на министрите на външните работи в Тампере, Финландия.

В срещата ще участват външните министри на 25-те страни от ЕС и Средиземноморските партньори, както и представители на институции на ЕС, регионални организации и наблюдатели. България, Румъния и страните-кандидатки за членство също ще бъдат представени.

На Конференцията ще се направи оценка на настоящото състояние на Барселонския процес и ще се обсъдят приоритетите за 2007 г. в изпълнението на Петгодишната работна програма, приета на Срещата на високо равнище в Барселона, 2005 г.

Сред основните теми ще бъдат обстановката в Близкия изток, диалогът между културите, политиката за съседство на ЕС, финансови и др. въпроси. Ще бъде направен и преглед на проведените по-рано през годината министерски конференции в рамките на Барселонския процес.

Евро-средиземноморско сътрудничество, също така познато като Барселонски процес, или накратко Евромед - е създадено от външните министри на страните членки през ноември 1995 година в Барселона. Целта на процеса е да подобри политическия диалог, да насърчи икономическите и търговски отношения и да спомогне за изграждането на по-задълбочени културни и социални връзки. Процесът обхваща 25 страни-членки на ЕС и 10 държави от Средиземноморието: Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Сирия, Турция, Тунис и Палестинската автономна област. Либия се ползва със статут на страна наблюдател от 1999 г. насам.