Какво реши властта на срещата си в Разлог

"Стандарт":

Желязната Меги взе трите "К"


Вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева ще отговаря за трите "К". По изрично настояване на премиера Сергей Станишев управляващите започнаха заседанието си край Банско с темата за еврофондовете. Плугчиева ще отговаря за комуникацията с Брюксел, координацията между звената, отговарящи за европарите, и контрола над усвояването им, обяснил Сергей Станишев при представянето на новото вице. Функциите на Плугчиева ще бъдат подробно описани в постановление, което правителството ще приеме на 15 май. Българският еквивалент на ОЛАФ-АФКУС преминава от МВР на "Дондуков" 1 и ще бъде на лично подчинение на Плугчиева. Целта на преместването е да се засили вътрешният одит на държавата и министерствата по усвояването на еврофондовете. Вицепремиерът обясни, че рокадата не е знак на недоверие към МВР. Просто се уеднаквява практиката на България с останалите страни членки, допълни тя. При тях органът бил или във финансите, или в съответното управляващо ведомство. Към вицето ще бъде създадено и спецзвено или агенция, която ще контролира усвояването на евросредствата. Нейна задача ще бъде и да улеснява кандидатстването на бенефициентите от еврофондовете. Специален модел за поднасяне на информацията за парите от Брюксел ще раздаде на ресорните министерства Плугчиева. Вицето ще настоява те да публикуват на интернет страниците си всички условия, свързани с процедурите за кандидатстване, и то на ясен и разбираем за обикновения човек език. Плугчиева обясни също, че ще бъдат разширени и оценителните комисии по проектите, като бъдат включени представители на неправителствени организации и медиите.


"Труд":

Подслушването да е с пари, искат царистите
 

Да се въведе тарифа за използването на специални разузнавателни средства (СРС) и ведомствата, които могат да заявяват подслушване или следене, да имат отделни пера в годишните си бюджети за това.
Това е една от идеите за реформа в МВР и сектора "Сигурност", която обсъжда властта в "Катарино".
Предложението за промяна в Закона за СРС, за да се засили контролът при използването им, е на НДСВ и вече е представено пред вътрешния министър Михаил Миков.

"Труд":

България в еврофризера?
 

"България може да бъде поставена във фризера заради еврофондовете!" С тези думи притеснени членове на управляващата коалиция коментираха пред "Труд" словото на вицепремиерката Меглена Плугчиева, с което тя се обърна към тях на семинар край Разлог. Новата министърка припомнила как Брюксел постъпил с Австрия през 2000 г. Тогава националистите спечелиха изборите там, а останалите евродържави поставиха Виена в политическа изолация и отказаха всички двустранни контакти с австрийските власти.

 

Украински милиардер купува "Кремиковци"

"Стандарт":

Жеваго налива 100 млн. долара в "Кремиковци"

Най-сериозният кандидат за "Кремиковци" Константин Жеваго ще налее 100 млн. долара в комбината. Това ще стане след подписаното в петък вечерта споразумение между КНСБ, "Подкрепа" и "Ворскла Стийл", чийто представител за България е приближеният на Жеваго украински бизнесмен Виктор Демянюк.
Споразумението осигурява бъдещето на комбината и интересите на работниците, заяви пред "Стандарт" синдикалистът от "Подкрепа" Людмил Павлов. Сумата ще бъде насочена главно към екологията и социалните ангажименти. С парите ще бъдат платени и заплатите за март, както и средствата за храна, които служителите в "Кремиковци" не са получавали от миналия ноември. Павлов заяви още, че договорената инвестиция ще спаси България от глоби и затваряне на комбината, предвид предстоящата през юни проверка от страна на Европейската комисия.

 

"Труд':

Синдикат се договори с милиардер
 

Ръководството на федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" в "Кремиковци" сключи споразумение с представител на украинския милиардер Константин Жеваго за бъдещето на комбината и работниците.
Документът е подписан от Виктор Демянюк от фирмата кандидат за инвеститор - "Ворскла стийл България" ЕООД, съобщи председателят на синдиката Людмил Павлов. Според него със споразумението се гарантира финансиране на производството на "Кремиковци", реинвестиране на част от печалбата за изпълнение на плана за жизнеспособност и за решаване на екологичните проблеми. Освен това са поети ангажименти за изпълнение на действащия колективен трудов договор, запазване на работните места и незабавно изплащане на просрочените трудови и допълнителни възнаграждения за храна на работниците. "Предприехме тези спешни и решителни действия за спасяването на "Кремиковци", тъй като комбинатът все още няма комплексно разрешително, а е започната процедура за санкция на България за неизпълнените екологични изисквания в работата на предприятието", пише в обръщение на синдиката към работниците.

 

Фалшива бомбена заплаха опразни столичен мол

 

"24 часа":

Евакуиран мол - открили фалшива бомба в клозета
 

Бомба менте, оставена в тоалетна на софийския мол на бул."Стамболийски", паникьоса посетителите и вдигна на крак полицаи и спецове по взривове.
Към 13 ч вчера охранител в магазина влязъл в тоалетната на първия етаж и попаднал на шокираща гледка.
Пред краката му имало пакет с размер 15 на 20 см, увит с жици, които били закопчани с катинар. Към пакета бил прикрепен мобилен телефон.


"Труд":

Фалшива бомба в мол, хиляди бягат в паника
 

Майсторски направена фалшива бомба с прикрепен към нея GSM и стърчащи жици предизвика невиждана суматоха в мол "София" на бул. "Ал. Стамболийски". Екшънът се разигра вчера по обед, на стотина метра от дирекцията на столичната полиция.
Хиляди клиенти бяха евакуирани от търговския център с обяснението, че има пожар. Кинопрожекциите бяха прекъснати, а ресторантите опразнени.
Имитационната самоделка била оставена в мъжка тоалетна и досущ приличала на истинска. В ранния следобед антибомбаджии установиха, че в кутията няма взрив, а катинарче.