Независима лаборатория измери съдържанието на антиоксидантите в най-разпостранените на българския пазар марки пиво. Анализите включват определяне на тоталния антиоксидантен капацитет на бирата (ТАК).
Според доктора по биология Сергей Иванов, ръководител на Центъра по биология на храните, резултатите показват, че разпространените на българския пазар бири имат аналогично количество антиоксиданти с произведените в Германия, Италия и САЩ.
„Предишни изследвания също показаха, че антиоксидантният капицатет на различните видове бира зависят от качествата на пивната мъст, характеристиките на използваните щамове дрожди (бирена мая), технологичните параметри на ферментационния процес и други специфики при производството. Пиво, в което има живи клетки, притежава минимум 50% по-високо съдържание на антиоксиданти", добави доктор Иванов.
Получените данни са сравнени с подобни изследвания на чуждестранни лаборатории. Установяват се значителни различия в антиоксидантното съдържание на отделните марки пиво, което е обяснимо със спецификите на производствения процес и различните рецептури.
Антиоксидантите са важни за здравословния начин на живот, защото се счита, че намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта. Възможно е антиоксидантите да служат като защита срещу рака благодарение на свързването си със свободните радикали.
„Получените резултати не са изненада за специалистите. Според публикации в „Нутрейшън ревю" и други научни издания, при еквивалентно алкохолно съдържание бирата съдържа над два пъти повече антиоксиданти от бялото вино. Това позволява на потребителите да набавят необходимите антиоксиданти чрез консумация на умерени количества бира." коментира Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите.
Естествените антиоксиданти се съдържат в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Има ги и в бирата, където идват от ечемика, преработен в малц, и от хмела - суровините, от които се вари пивото. Анализът на българските видове пиво е извършен съгласно процедурите FRAP (Ferric/Reducing Antioxidant Power) и TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity).
Nevermind
на 28.05.2010 в 08:12:17 #6Българската бира беше хубава преди години. Сега я тъпчат със спирт и консерванти и е доста далеч от световните марки...
пепи
на 28.05.2010 в 01:25:57 #5бББ Туборг и Хайнекен са си кофти бири по-принцип. Всичко е въпрос на вкус. А немските бири не са точно еталон за бира, доста по-горчиви са отколкото трябва. Истинската бира се прави в Чехия. Българските бири силно се доближават по-вкус до чешките. Междувременно, наняколкоо пъти съм си правил експеримента, да поднеса на немци българска бира, без да им казвам мога да ви кажа, че са се чудили каква бира правим.
Д-р Косев
на 28.05.2010 в 01:24:50 #4С антиоксидантите добре. Сега ако могат и на вкус да я докарат като германската ..
бББ
на 27.05.2010 в 19:45:07 #3Конкурентна - ДРУГ ПЪТ!
А хайнекена и тюборга, дето ги бутилират тук са направо ОТВРАТ.
kozlodoev
на 27.05.2010 в 19:01:24 #2„Нутрейшън ревю" Койе?!
focus
на 27.05.2010 в 18:31:34 #1Сега остава някой и да ви повярва...
Започнали да се сравняват с Германия, които имат закон за бирата и където се контролират всички съставки. То да не е да блъскаш само стабилизатори,консерванти и подобрители?
Доньо Донев ви е измислил вас.. 