В Москва бе създаден Международен координационен съвет на съюзите на работодателите, към който се присъединиха представени на национално равнище работодателски организации от тринадесет държави от Източна и Централна Европа, съобщават от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Съветът има характера на съвещателен орган. Неговата цел е да съдейства за установяването на устойчиви връзки и взаимно изгодно сътрудничество между националните съюзи на работодателите и предприемачите.

Съветът ще служи също и за обмен на опит в сферата на регулирането на социално-трудовите и свързаните с тях икономически отношения, както и по други въпроси от взаимен интерес, включително и за изработване на антикризисни мерки заради сходните икономически проблеми в държавите от региона.

Членството в Съвета е отворено за съюзи на работодателите, признати в своите държави като представени на национално равнище. Член на форума от страна на България стана Асоциацията на индустриалния капитал в България, чийто председател на управителния съвет Васил Велев подписа учредителното споразумение.

Учредителният конгрес на Международния координационен съвет на съюзите на работодателите се проведе в Москва по инициатива на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Други страни, участнички в съвета са Азербайджан, Армения, Беларус, България, Естония, Казахстан, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Унгария и Украйна.