След Йозеф Акерман още един директор се отказа от заплатата си. Президентът на японската фирма за производство на полупроводници Elpida Memory вече ще работи безплатно, за да помогне на фирмата си да преодолее финансовите затруднения, съобщи Ройтерс.

Президентът Юкио Сакамото няма да получава заплата през ноември и декември, а след това възнаграждението му ще бъде намалено на половина, докато Elpida Memory регистрира отново печалба.

"Той иска да покаже на акционерите твърдата си решимост да възстанови компанията", обясни говорителката Куми Хигучи. В момента възнаграждението на Сакамото  е 50 милиона йени (360 000 евро) на година. Това е символичен жест, който няма да окаже никакво влияние върху резултатите на фирмата, допълни говорителката.

Загубите през третото тримесечие на годината на японската фирма са били 24,4 милиарда йени, а предишното тримесечие са 15,6 милиарда йени, написа Ройтерс. Книжата на фирмата също загубиха много от стойността си на борсата.

Преди дни председателят на Надзорния съвет на „Дойче банк" Йозеф Акерман също се отказа тази година от голяма част от своята заплата. Казах пред управителния съвет на „Дойче банк", че в тези трудни времена се отказвам от своя бонус в полза на служителите, които се нуждаят от пари повече от мен, каза Акерман пред „Билд ам Зонтаг".

Членовете на управителния съвет на банката също се отказват от плаващото възнаграждение. През миналата година управителният съвет на „Дойче банк" получи 33,2 милиона евро. 4,3 милиона от тях бяха независими от печалбата. Очаква се през тази година банката да реализира по-малка печалба.