Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще предложи въвеждането на Български държавен стандарт и за хляба,  стана ясно днес по време на визитата на министъра в хлебопекарна в столичния кв. "Свобода" по повод Деня на хлебаря.

Така този, който иска да произвежда традиционния български "Бял", "Добруджа" и "Типов", ще трябва да го прави по БДС, а останалите видове ще се кръщават с друго име.

До две седмици Найденов ще внесе в Министерския съвет проекта за структурата на Изпълнителна агенция за безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните, която ще обедини контролните органи.

В момента контролът върху хигиенните изисквания при производството на хляб се осъществява от органите на РИОКОЗ, които са в структурата на здравното министерство, а на зърното и брашното - от МЗХ.

По този повод министърът уточни, че визията за агенцията е контролът да бъде по цялата верига зърно-брашно хляб, информира земеделското министерство.

След вчерашния ми разговор с министъра на здравеопазването Ана-Мария Борисова смятам, че е преодолян дългогодишният разрив между нашето министерство и това на здравеопазването за създаването на единната агенция, подчерта Найденов.

Немалка част от производителите на хляб са в "сивия" сектор, коментира още Найденов, предаде Агенция "Фокус". Той призова всички производители да излязат на светло. По този начин, когато правилата са еднакви за всички, няма да има идея за въвеждане на минимална защитна цена на хляба.

В момента отделните контролните органи нямат връзка с Националната агенция по приходите, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига, стана ясно още днес.