В края на месец февруари започна удълбаването (драгирането) на подходния канал на пристанище Бургас, съобщиха от порта.

Проектът се извършва от белгийската компания Dredging International, която спечели през есента на 2006 г. международния търг за удълбочаване на подходния канал до 15,50 метра.

Стойността на проекта е 20 млн. лв., като се очаква да бъде завършен за около 6-7 месеца.

На 1-во кейово място в Пристанище Изток в Бургас вече е пристигнал модерния драгажен кораб „Uilenspiegel", на белгийската компания, като вече са стартирана същинската работа по канала.

С драгирането на подходния канал на пристанище Бургас окончателно ще завърши проект "Разширение на пристанище Бургас - Терминал 2А, нов източен вълнолом и нов подходен канал".

Удълбаването на подходния канал представлява също така важна крачка и естествен преход към следвашия мащабен проект на порт Бургас - строителството на нов контейнерен терминал.

Ръководството на Пристанище Бургас работи усилено по този нов проект и перспективите са съвсем оптимистични, съобщиха от компанията.

Динамиката на досегашното и очаквано в близките месеци и години развитие на морската и пристанищна инфраструктура в региона напълно оправдано правят Пристанище Бургас благоприятен и естествен притегателен център за мащабни логистични проекти и инвестиции.