В свой нов анализ, Белият Дом предупреди, че ако се стигне до т.н. Fiscal Cliff (автоматично вдигане на данъците и орязване на разходите за над 600 млрд.$ от 1-ви януари 2013г.), това може да забави растежа на реалния БВП на САЩ с 1.4% и да ограничи потребителските разходи през т.н. предпразнично пазаруване (пазаруването за Коледа и Нова година, което стартира миналата седмица с т.н. "Черен "петък"  след Деня на Благодарността).

Този анализ на Белия Дом е факт преди американските законодатели (от Сената и Конгреса) във Вашингтон да подновят преговорите с администрацията на президента Обама в опит да се постигне споразумение за предотвратяване на общото повишение на данъците и съкращаване на държавните разходи целящо свиване на големия бюджетен дефицит и намаляване на огромния дълг на САЩ.

В този доклад също така се отбелязва, че потребителското доверие се намира в най-високите нива от пет години насам и "това трудно спечелено повишение на потребителското доверие ще бъде в опасност, ако скоро не бъде удължен периода за намаляване на данъците за средната класа с постигането на минимална политическа драма".

Въпреки че този доклад на Икономическите съветници от Белия Дом и Националния икономически съвет на Белия Дом е нов, от доста време насам е добре известно за всички, че евентуален риск от Fiscal Cliff може да навреди на икономиката и на започналия сезон на предпразничното пазаруване в САЩ. Икономисти, бизнес групировки и изпълнителни директори на компании призоваха и двете страни (Републиканци и Демократи) да разрешат бързо този важен въпрос, като в същото време законодателите обещаха, че те не искат да изчакат до последните минути (преди да удари "12-тия час").

Този доклад на Белия Дом обаче не предполага, че дори да бъде активиран т.н. Fiscal Cliff (драматичното орязване на бюджетните разходи и рязко повишение на приходите от по-високите данъци) икономиката на САЩ може да се върне обратно по пътя на рецесията. Но в доклада не се включват прогнози относно това, как повишението на данъците и съкращаване на разходите може да повлияе на нивото на безработица, което все още е много високи и точно под 8%.

По-рано през ноември обаче, над партийният Бюджетен офис на Конгреса посочи, че вдигането на данъците и свиването на разходите може да върне икономиката на САЩ обратно по пътя на рецесията през 2013г. и да доведе до скок на нивото на безработицата към 9.1% до края на следващата година.

Предупреждението от Белия Дом идва само няколко дни след т.н. "Черен Петък" (когато с големите отстъпки във веригите магазини започва и голямото предпразнично пазаруване) и в деня на т.н. Кибер понеделник (когато пък започват и големите отстъпки при он-лайн пазаруването по интернет), като това са ключови важни данни както за индустрията на търговията на дребно в САЩ, така и за цялата американска икономика. Ако не бъде предотвратен риска от Fiscal Cliff, това ще означава, че ще се "рискува един от ключовите приносители за икономическия растеж и работната заетост в нашата икономика в много важен момент на годината за веригите магазини", се посочва в доклада на Белия Дом.

Според Белия Дом, ако има повишение на данъците в САЩ, това ще доведе до свиване/спад на потребителските разходи с 200 млрд.$ за следващата година, спрямо потреблението при избягване на Fiscal Cliff. Тези 200 млрд.$ според Белия Дом са "приблизително четири пъти по-големи от общата сума, която 226 млн.купувачи изхарчиха по време на уикенда на "Черния Петък" през миналата година", се казва в този анализ.

В доклада се подчертава призивът на президента Обама към Конгреса на САЩ да увеличи срока за понижение на данъците върху доходите до 250 хил.$. Обама иска въпроса за намаляването на данъците за доходите над това ниво да бъде обсъждан по-късно, докато Републиканците от Конгреса желаят и този срок на по-ниските данъци за богатите също да бъде удължен във времето. Според докладът на Белия Дом, "няма причина средната класа да се държи като заложник, докато ние дебатираме дали да остане в сила облекчението на данъците за най-високите доходи".

Очаква се Обама и неговите сътрудници да започнат съществените преговори със законодателите от Конгреса в идващите седмици в опит да се намери вярното решение на въпроса. И двете страни за сега предполагат, че са склонни да правят компромиси, но все още няма сигнали за постигането на подобно споразумение.