Антикризисните мерки ще сработят, тъй като и правителството, и бизнесът, и синдикатите поеха своята отговорност, заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Не е вярно, че пенсионната реформа е спряна и не се прави. В момента едно от споразуменията е, че с бизнеса и синдикатите до 31 май трябва да имаме концепция на къде ще продължи тя.

Младенов добави, че трябва да се гарантира по-дългото участие на хората на пазара на труда. Както направихме мерките за десет дни, така ще направим и здравната и пенсионната реформа, но въпросът е, че те не се правят сами за себе си, заяви социалният министър.

По отношение на безработицата Младенов съобщи, че за първи път от 15 месеца насам има запазване и лек спад на нивото на безработица. Равнището на безработица към 31 март е 10,14% а към 28 февруари тя е 10,26% - 5 хиляди човека са по-малко в Бюрата по труда.

Даваме 142 млн. лева за социални помощи, за майки с деца, за хора в неравностойно положение, за хора, които са под минимума, каза още министър Младенов.

Той допълни, че 45 млн. лева допълнително се дават за обезщетения за безработица, като се премахва тавана и става 60% от дохода на човека преди да бъде съкратен. Други 14 млн. лева се дават за гъвкави форми за заетост и 10 допълнителни милиона за субсидирана заетост.

За 6 месеца в районите с най-голяма безработица над 11 хиляди души ще бъдат заети, поясни още министърът и добави, че социалните трапезарии ще продължават работят.

Седем специализирани трудови борси проведе Агенцията по заетостта през месец март. В резултат около 260 безработни лица бяха насочени към заетост. Последните за месеца два трудови форума - ромският в гр. Лом и туристическият в гр. Варна, бяха посетени от над 900 души и осигуриха заетост на близо 100 безработни лица.