В Русия трябва да бъде наложена данъчна амнистия за фирмите, смята организацията „Делова Русия". На фирмите трябва да се даде шанс да поправят грешките си, за да се намали корупцията в страната, пише „Газета ру". Предложението вече е оформено в законопроект, но Министерството на финансите е против.

Данните показват, че 40% от заплатите през 2006 година  се намират в сивата икономика. Печалният опит с данъчните амнистии с физически лица смущава, коментират експерти. Преди правителството е очаквало, че в резултат на тази инициатива ще бъдат легализирани 5-8 милиарда долара. Но на практика били декларирани само 5 милиарда долара.

В съседен Казахстан обаче акцията се оказала успешна. Тя протекла на два етапа. Първият стартирал през 2001 година и продължила 20 дни. Били извадени на светло 480 милиона долара. Тогава гражданите можели да легализират всякакви суми. Вторият етап  започнал през юли 2006 година.

В хода на данъчната амнистия хората можели да оформят правото на владение на имущество, като платят на държавата 10% от стойността му. Още в първия етап от амнистията хората се уверили, че тя не е опасна. При втория етап са узаконени 6,7 милиарда долара, което е съпоставимо с третия бюджет на републиката.

Организацията „Делова Русия"  отчита и неудачния опит на Русия с данъчните амнистии и успеха на Казахстан. Експертите считат, че има шанс за успех.  

Представители на консултантската фирма „Финексертиза" коментираха, че амнистията ще бъде успешна само ако се дадат достатъчно гаранции, че няма да има негативни последици за тези, които си декларират доходите. Те се съмняват, че данъчната амнистия може да бъде ефективно средство за борба с корупцията.