В предаването „12+3" на БНР Даниела Бобева - вицепремиер по икономическите въпроси в правителството на Пламен Орешарски коментира актуални теми. Намерението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие към правителството тя определи като нормална парламентарна практика.

Това е възможност правителството да защити, това което е свършило, както и да получи добри насоки, включително и от опозиционните сили, какво да направи, за да подобри дейността си.

Според вицепремиера в отчета на правителсвото за 100-те дни управление преобладават онези мерки, които имат непосредствен, директен, социален ефект. Тези, свързани със стартирането на структурните реформи, са по-малка част.

Даниела Бобева обяви, че утре внася в МС още сто мерки за намаляване на административната тежест.

Те са подготвени и иницииране от областните управители, съвместно с общините, както и министерствата. Това е важен резултат от това, че всички смятат, че е необходимо да се намали административната тежест.

Основният акцент в Бюджет 2014 година трябва да е „пари срещу реформи", заяви Даниела Бобева.

Тя обясни, в работата си като вицепремиер основни трудности среща в областта на електронното управление, за което са изхарчени над 200 милиона лева.

В момента правим общ преглед какви услуги са електронизирани, но като цяло съм доста разочарована от този сектор. Аз искам бързо да напреднем, но изглеждна невъзможно. До края на годината щ се опитаме да направим електронни услуги за обществени поръчки в някои услуги. Това ще бъде болезнен процес, защото електронизацията несъмнено ще доведе до намаляване на разходите на държавата и оперативните програми при покупката на стоки и услуги.

Другата трудна реформа е административната, призна Даниела Бобева:

Установих, че поне от 2000 година насам, всички административни реформи са еднакви. На нас ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса и да насърчава политиците да взимат правилните решения.