„Получих конкретни предложения към правителството за подобряване на бизнес средата в Русенския регион. Имаше ясни идеи какво точно трябва да се направи", коментира зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева след срещите си в Русе.

Вицепремиерът посети града  в продължение на инициативата си да се запознава на място с проблемите и достиженията в областта на икономиката в различните региони на страната. Домакин бе областният управител на Област Русе Венцислав Калчев.

Зам. министър-председателят по икономическото развитие се срещна с представители на областните администрации, кметовете и с представители на бизнеса и банковия сектор. Тя посети Индустриален район Русе-изток, на чиято територия работят около 30 производствени фирми с повече от 3000 работници и служители.

Бобева запозна кметовете от Русенско с изпълнението на програмата на правителството в областта на икономиката. Тя подчерта, че трябва да се познават и използват преференциите, които Законът за насърчаване на инвестициите дава за области с висока безработица. В някои от общините в Русенска област без работа са над 40% от населението. Вицепремиерът препоръча на областните и общинските администрации да идентифицират наличните си парцели и изоставени активи, да ги изпратят в БАИ, за да могат да се търсят инвеститори за тях.

Представени бяха продуктите, с които Българска банка за развитие насърчава износителите и подкрепя малките, средните и стартиращите фирми. От Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия разясниха, че се подпомага участието на български производители в панаири и изложби. „По програмата за реиндустриализация държавата ще финансира изграждане на инфраструктура, ще предоставя активи и ще прилага индивидуализиран подход към различните сектори на индустрията", обясни вицепремиерът.

Тя изрази надежда, че с приемането на промените в Закона за обществените поръчки процесът ще стане по-прозрачен, ще се намали бюрокрацията и ще се улесни достъпът на малки и средни фирми. Тя призова кметовете да прилагат новите текстове, които касаят повишаването на прозрачността като публикуване на договорите и решенията на комисиите в Интернет. Вицепремиерът обеща новостите в ЗОП да бъдат разяснени на общинските власти по места с оглед по-бързото и по-лесното им прилагане в практиката. От страна на бизнеса бе изразено задоволство от приетите промени.

„В Русе са ситуирани много експортно ориентирани бизнеси и производства с потенциал за износ. Очаквам конкретни предложения за облекчаване на процедурите. Мерките, които правителството предприема за намаляване на административната тежест са в подкрепа на българските производители. Насърчаваме износа на преработена продукция. Българската банка за развитие има специални кредити за предекспортно финансиране", подчерта вицепремиерът.

Представители на бизнеса са предложили да се проучи опитът на Румъния за облекчаване на трафика и разширяване на инвестиционната активност по Дунав мост.

Даниела Бобева съобщи, че е отправена молба да се обмисли възможността държавата да субсидира градската железница, която е изключително нужна за Русе.