Здравната реформа - обсъждане за затваряне на болници, недоволства и протести. Едни от тях бяха в Омуртаг. Болницата не е в цветущо финансово състояние. Заплатите на лекарите се забавят с месеци.

От няколко месеца в болницата тече пълна проверка. Финансови инспектори ревизират цялата й дейност за последните 3 години. Боян Филев, директор на МБАЛ Омуртаг, споделя, че е заварил болницата в добро състояние, ехограф, собствени лаборатории, две линейки, както и 200 хиляди лева дългове. Здравната каса обаче им дължи пари, показва разследване на PRO.bg.

Според неофициални източници, една солидна сума, предназначена за болницата, е потънала в нечии джобове. За последните три години там са извършвани различни нарушения, установено е и източване на здравната каса. Има данни за половин милион лева. Един от лекарите, участвали в схемата, е бившият изпълнителен директор на болницата доктор Мехмед Ахмедов.

Д-р Ахмедов, се съмнява да са констатирани нарушения при работата му с клинични пътеки и болницата да трябва да връща пари. Освен в болницата, докторът е работил и в Медицински център. За прегледи там за малко повече от две години той е получил възнаграждение в размер на близо 45 хиляди лева.

А като работещ по клинични пътеки в болницата за този период е направил 495 операции, за което е взел близо 64 хиляди лева. Плюс това -  като управител на болницата е бил възнаграден и с 51 хиляди лева, а като член на борда на директорите с още 4 400 лева.  Констатирано е, обаче дублиране на дейност.

Докато е оперирал, докторът е и преглеждал, показват журналите. При 47 случая има пълно съвпадение на часа на дадена операция и извършен преглед. При 293 случая - продължителността на интервенцията не позволява и преглед.

Мехмед Ахмедов обяснява, че е нормално да прегледа някой, преди да му направи операция и не смята, че има нарушения. Освен работата с клинични пътеки и източването на здравната каса, финансовите инспектори проверяват и обществените поръчки.

Има съмнения за нарушения при договорите за доставки на медицински материали, хранителни продукти, както и при извършените ремонти. В болницата цялостни ремонти са правени предимно в отделението по хирургия, което е специалността на бившия шеф на болницата и АГ отделението. В останалите клиники ремонтите са частични.

Вещи лица изчисляват стойността на ремонтите в болницата. Има съмнения, че цената им многократно е завишена. Само един пример - ремонтът на тоалетната в отделението по хирургия струва 12 хил. лева. Фирмата, направила ремонта, е местната "Лисец". Според управителя на фирмата Хасан Хасанов, ремонтът не е скъп.

В болницата вече пристигат подканителни писма от касата. В тях са описани установените нарушение, а искането е средствата от неправомерно използваните клинични пътеки от доктор Ахмедов да бъдат върнати.

Самият д-р Мехмед Ахмедов води далеч по-добър от един средностатически лекар живот. Според съседите му разполага с два апартамента. Единият, от които е приспособен за хирургически кабинет. Освен това лекарят е собственик на бензиностанция със заведение и на още една фирма, показват регистрите.

Мехмед Ахмедов обясни, че има бензиностанцията и заведението още от преди да стане директор. Справка в регистъра показва, че другата фирма на името на лекаря, която според него е с прекратена дейност, се занимава с транспортна дейност, реклама, наемане и отдаване под наем на движими и недвижими имоти.

Според разследващи злоупотребите в болницата, доктор Ахмедов няма да се окаже единственият замесен. В хода на проверката са засечени и други лекари, източвали и облагодетелствали се с държавни пари. Имената им обаче засега няма да бъдат разкрити, тъй като те са действащи лекари и могат да попречат на разследването.

Цялостната ревизия на болницата трябва да приключи до края на месеца. Заради големия обем документи е възможно срокът да бъде удължен. От регионалната здравна каса в Търговище споделиха, че в 75 % от случаите проверките им установяват нарушения.

Росица Димитрова - зам.дир. на РЗОК Търговище, каза, че НЗОК прави изненадващи проверки в болниците в цялата страна. Установени са фрапиращи случаи на източване на пари. Например, пациенти са влизали по 14 - 15 пъти в болница за година, леки случаи се вписват като тежки, за да се вземат пари от здравната каса, мозъчни нарушения, които не се лекуват в болница, са отбелязвани като инсулт, за който касата отпуска близо 700 лева.

Вече има и доста прекратени договори за лечение по клинични пътеки, тъй като се оказало, че дадени болници са подавали фалшиви документи, а всъщност не отговарят на критериите за ползването на пътеки. Очаква се да бъдат изчислени и източените през последните години пари от касата.