Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, но още не я е подписал и той не е освободен.

Ясно и точно сме се разбрали, правилата са за всички. Убеден съм, че мотивите на Нанев да се вкарат бързо ваксини са вследствие на страхотната истерия, която се провокира в държавата по време на свинския грип.

Новините бълваха, че свършват лекарствата по аптеките. В желанието си това да не се случи, те са погазили закона. Лично съм разпоредил на ДАНС да го провери и когато проверката е установила нарушение, сме предали материалите на Прокуратурата, каза премиерът.

Единственият шанс да ни повярват хората, работодателите, синдикатите и Европа, е безкомпромисност към всеки. Абсолютно не ме интересува от коя партия е. Дойде ли материалът на ДАНС или на МВР при мен, аз пиша отгоре - да, каза Борисов.

Божидар Нанев е обяснил пред парламентарната група на ГЕРБ причините за сключените договори, заради които има повдигнати от прокуратурата обвинения.

Доскорошният министър на здравеопазването е заявил пред депутатите, че според него е действал правилно при сключването на договорите за  доставки на ваксините и ситуацията е налагала спешни действия, каза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

По думите му не се изключва и възможността Нанев да е бил подведен при решението си от администрацията на министерството, но въпреки това той е решил да подаде оставката си.

Нанев постъпи доблестно и достойно, коментира Велчев. Според съпредседателя на парламентарната група на управляващите Нанев си е спечелил много врагове с подетата здравна реформа.

От партията не са обсъждали още кой ще наследи Нанев на поста. Причина за това е фактът, че се изчаква първо решението на премиера за оставката на министъра, информира БТА.