Правителството ще осигури допълнително 20 млн. лв., за да продължи изграждането на метрото в София до края на годината.

Това стана ясно след срещата на министър-председателя Сергей Станишев обсъди с кмета на София Бойко Борисов, на която бе обсъден ходът на строителните работи на инфраструктурния обект.
В работната среща участваха още заместник-министърът на финансите Нахит Зия и областният управител на София Тодор Модев.

15 млн. лв. от предоставените допълнително средства ще са за сметка на държавни инвестиционни заеми по проекта "Улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа", а 5 млн. лв. са от освободен ДДС.
С централния бюджет за 2006 г. на Столична община бяха предоставени 10 млн. лв. за закупуването на метровагони.

На срещата премиерът Сергей Станишев подчерта, че правителството подкрепя проекта за изграждане на метрото в столицата, защото инвестицията е важна за гражданите на София и завършването на отсечката от Интерпред до "Младост" ще облекчи движението в столицата.

Метрото в София е включено в Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България за периода 2006-2015 г., разработена от ръководения от министър-председателя Съвет за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение.

 Разчетите сочат, че около 228 млн. евро ще бъдат инвестирани в разширението на метрото от "Младост 1" до "Младост 4" и от "Младост 1" до "Дружба" и летище "София" в периода 2007-2015 г.
Очаква се около 152,5 млн. евро от необходимите средства да бъдат от фондовете на Европейския съюз, а 75,5 млн. евро от държавния бюджет.

Правителството подкрепи проекта с подписаното през февруари 2002 г. гаранционно споразумение между България и Япония по договора за заем за разширение на софийското метро, сключен между Японската банка за международно сътрудничество и Столична община.
Кредитът е за 104 034 210 долара и трябва да бъде изплатен за 30 години с 10-годишен гратисен период.
С тези средства се изгражда най-тежката част от трасето на метрото, която преминава през центъра на София - от площад "Света Неделя" под булевард "Цар Освободител" до бул. "Драган Цанков".

Кметът Бойко Борисов информира министър-председателя и за реконструкцията на пътната инфраструктура в столицата, която приключва на този етап.

По-късно Борисов съобщи, че е получил подкрепата на премиера Сергей Станишев и за решаването на кризата с боклука в София и за предоставянето на още средства, за да продължи строежа на депото. 

Двамата са разгледали възможността да се търси голям и мощен оператор, който да поеме изграждането на завод за преработката на отпадъците, но също така да има грижата за депо, в което временно да се съхранява боклука на София.