Азиатските капиталови пазари се понижиха до седем-седмично дъно, като най-губещи бяха позициите на минните компании и производителите на автомобили. Инвеститорите побързаха да разпродадат част от портфейлите си, след излязлата в петък новина за негативния прираст на новите работни места в САЩ, което е сигнал за започнала вече рецесия.

Автомобилната компания Toyota изгуби от стойността на акциите си, след като йената успя да поскъпне до 8-годишен връх спрямо долара. Минната компания BHP Billiton също се оцвети в червено, заради очакванията за спад в търсенето на метали. Борсовият индекс на Малайзия падна рекордно много, след новината за загубата на парламентарно мнозинство от управляващата коалиция в страната.

„Настроенията на пазара няма как да бъдат по-лоши", коментира австралийски анализатор. „До миналата седмица се говореше, че има шанс САЩ да влязат в рецесия, а днес вече имаме доказателства за това", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се понижи с 1.9% до 136.94 пункта, като така вече е с 13% по-слаб от началото на годината. Започналата още миналата година кредитна криза вече е отговорна за „изтриването" на близо $5 трлн. пазарна капитализация по световните борси.

Японският индекс Nikkei падна с 1.8% до 12 557.98 пункта, докато южнокорейският измерител Kospi завърша с 1.9% надолу. Всички азиатски борси приключиха на негативна територия първата сесия на работната седмица.

В петък, американският капиталов пазар преживя волатилна сесия, като в крайна сметка негативните настроения надделяха и индексите се понижиха. Индустриалният индекс Dow Jones намали стойността си с 1.2% до 11 893.69 пункта, а широкият измерител S&P500 изгуби 0.8% до 1 293.37 пункта.

След петъчните доларови покупки, тази сутрин еврото отново е стимулирано от свежите капитали на инвеститорите, които се изтегляха от пазара преди уикенда. В момента котировките на евро-долар се движат в близост до $1.54 нивото, като до момента опитът за преминаване на границата се оказва неуспешен. Японската йена също остава рекордно скъпя спрямо долара при ниво от Y102. Спекулантите вече търгуват възможността ФЕД да намали лихвеното ниво с 0.75 процентни пункта следващата седмица, а вече не се изключва и по-агресивно съкращение с 1 процентен пункт.

Европейските капиталови пазари започват днешния първи работен ден с понижение при основните индекси, като най-вероятно ще последват американските и азиатските си колеги. Родната ни фондова борса започва седмицата със сериозно понижение и оборот от 2 млн. лв. за първия половин час. В момента най-слабо представящия се индекс е широкия BG40, който губи 2.3%, а Sofix е надолу с едва 0.06%. Изминалата седмица на борсата, индексите се понижиха с над 3%, заради подновилите се опасения около щатската и световна икономика.