Британският Тelegraph днес съобщава, че компанията BP е изложена на риска да загуби потенциален източник на огромни печалби в Русия, след като държавният монополист Газпром е предявил искане да получи 75% дял в едно от най-големите газови полета в света.

Газовият проект Ковыкта, контролиран от TNK-BP, представлява смесена собственост на британската компания и други инвеститори, посочва британската медия. От руски източници може да се получи по-точна информация: лицензът за Ковыкта се държи от „Русиа Петролеум" с основен акционер ТНК-BP - 62,42%, Интеррос на Владимир Потанин държи 25,82%, а Комитетът за управление на държавното имущество на Иркутска област има 11,24%.

Известно е, че Газпром от няколко години желае да се намеси в тук, но сведенията от последните преговори, според които руските монополисти желаят за себе си три четвърти от проекта, многократно превишават и най-лошите британски опасения. Анализатор казва: „Съдбата на проекта TNK-BP Ковыкта сега е извънредно несигурна".

Макар Ковыкта да не е единствения актив на TNK-BP в Русия, той е най-привлекателният и неоползотворените му резерви имат потенциала да гарантират ръста на британската компания. Обаче сега възниква страх, че претенциите на Газпром към Ковыкта могат да са част от по-дългосрочен план за придобиване на пълен контрол върху TNK-BP.

Миналата седмица изпълнителният директор на BP Лорд Браун е заявил, че BP няма намерение да продава акциите си в TNK-BP. „Партньорите ни притежават собствените си акции и сами могат да решават какво да правят с тях".

Напомняме, че в края на миналата година Газпром придоби 51% дял в Сахалин 2 от Royal Dutch Shell. Като ехо на казуса Сахалин - 2, руските власти засилиха натиска си върху BP, обвинявайки компанията, че е нарушила лицензите и не е отговорила на целите за производство. А към TNK-BP бяха предявени искания за връщане на данъци.

Навлизането на BP в Русия за Лорд Браун бе епохална сделка, но инвестицията може да се обърне в провал, тъй като екипът на Путин (както счита Telegraph) се опитва да си върне контрола над активите, които по мнение на руснаците са продадени твърде евтино в „мътния период" след края на тоталитарната ера. След като цените на нефта и газта достигнаха рекордни стойности, Москва иска по-голям дял в печалбите.

Ковыкта, газово находище в Източен Сибир, в момента доставя само за местния руски пазар. Продукцията му е 1.5 млрд. куб.м. природен газ годишно; в средата на следващото десетилетие добивът може да възлезе на 15 млрд. куб.м. Запасите в Ковыкта се оценяват на 1.9 трилиона кубически метра газ.

През миналия месец Росприроднадзор, които поведоха борбата срещу екологичните вреди в Сахалин, заявиха че TNK-BP са нарушили лиценза си поради недостатъчното разработване на газовото поле. Сега компанията има три месеца да подобри производството.

По-рано през месеца по време на визитата си в Москва, британският министър на търговията и промишлеността Алистър Дарлинг даде предупредителен сигнал: „Имаше враждебна реакция след Сахалин и руснаците са наясно с това ... Сега хората са предпазливи и най-добре ще е подобни проблеми да се решават в съответствие с установеното право".

Интересно е какво мислят по назряващия проблем руските медии. Бизнес вестникът Взгляд счита, че на практика няма шанс Ковыкта да се разработва без Газпром. При това Газпром не търси контролен дял, а всичките 100%. Ковыкта е перспективно находище, газта от което може да постъпва в Китай. Газпром ще заплати в пари и налични, а вероятността BP напълно да излезе от добивната сфера на Русия е много голяма.

RBK daily, руски бизнес ежедневник издаван в сътрудничество с Handelsblatt, пише че ТНК-BP скоро може да загуби лиценза за Ковыктинското находище. Затова Газпром няма нужда сега да се пазари - руският гигант ще може да получи лиценза след като бъде отнет от британците. Все пак BP може да съхрани някакъв дял в проекта, но лъвският пай ще отиде за Газпром, който ще възстанови инвестициите и заплати някаква малка премия, според цитирано вътрешно лице не повече от $700 млн.

Комерсант се доближава най-много до варианта на британския Telegraph: целият проект ще се оцени на $2 млрд., за Газпром ще отидат над 74%, макар ТНК-BP да се стреми да задържи поне 33%.

Както се вижда, доста различни варианти за това, което в действителност се случва. И нищо чудно - в сделката са намесени огромни бизнес и политически интереси. Това, което знаем отсега и можем да кажем със сигурност: Русия желае сама да контролира и да разработва природните си богатства. И недоволството на международната политическа и бизнес общност няма да я спре. Русия не се срамува от постъпките си.