Бразилското правителство е свикнало да бъде обвинявано в разточителство, неефективност и корупция. Но понякога ходовете на властта се радват на успехи. Да ограничиш разпространението на СПИН в страната, където сексът се счита за национален спорт наравно с футбола, е изключително постижение. А Бразилия се опитва да постигне точно това през последните 20 години. Сега обаче болестта се разраства главоломно.(За справка вижте снимката).

И независимо, че общият брой на заразените е 620 000 или едва 0.6% от хората между 15 и 49 години, без промяна в поведението на вече заразените, правителството ще бъде изправено срещу големи трудности.

Историята на епидемията сочи, че тя се е разпространила сред мъжете с хомосексуални наклонности в Югоизточната част на страната, след като по всяка вероятност е била внесена южно от САЩ, а не западно от Африка, както повечето хора считат. Ако вирусът не беше засегнал по-развитите части на Бразилия, реакцията на правителството едва ли щеше да е е толкова своевременна, но благодарение на моментната намеса, епидемията е под контрол.

Тя се изразява под три форми. Първо, страната набляга на масовата пропаганда за употреба на презервативи, особено по време на карнавали, когато се организира и безплатна профилактика. Наскоро Световната банка отпусна помощ на Бразилия за закупуването на над 1 млрд. презервативи, което представлява около една десета от общото количество презервативи в света. За сравнение, жителите на Бразилия наброяват 190 млн. Отнело е няколко години , за да могат да бъдат намерени подходящи фабрики за снабдяване и да бъде осигурен нужния  контрол по качеството.

На второ място, правителството отпуска безплатно лечение за болните от Болестта на века. Част от средствата се осигуряват от патентите върху антиретровирусни медикаменти. Страната е успяла да акумулира около 30 млн. долара миналата година от налагането на лиценз върху Efavirenz, лекарство на Merck. Но тази стратегия е ограничена в известно отношение: Лансирането на новото лекарство е забавено от серия клинични тестове.

Третата инициатива на правителството е постоянно провеждане на информационни кампании, особено в северните и североизточните райони, където болестта се разпространява най- бързо. През тази година, по време на карнавала в Пернамбуко, бедно селце в североизточна Бразилия, кампанията е насочено главно към жените.

С разпространението на болестта става все по-ясно, че заразата не се дължи само на сексуално активното население, но и на използването на мръсни игли от наркомани. Сред тийнейджърите обаче носители на болестта са главно момичетата. Изглежда, че бразилките са по-малко наясно на какъв риск са изложени. Проучване сочи, че 80 % от мъжете твърдят, че използват презервативи докато само 40 % от жените са отговорили, че партньорите им се предпазват.

Проблем представляват и силните устои на католицизма в страната- религия която забранява аборта. Това затруднява работата на правителството, убеждавайки жители на малките селца и градчета, че използването на презерватив е за тяхно добро.