Ежедневно се пише за глобален недостиг на храни, за покачващи се цени и стряскаща бедност, за околната среда. Но по данни на ново изследване, на което се позовава The Independent, всяка година жителите на Великобритания изхвърлят хранителни отпадъци на стойност 10 млрд. паунда.

Тази цифра е съпоставима с брутния вътрешен продукт на Албания за една година, изчислен според паритета на покупателната способност, и е по-висока от БВП на държави като Грузия, Македония, членът на Еврозоната Кипър, Молдова, Мадагаскар. Изхвърляната от британците храна годишно превишава четири пъти годишния БВП на голямата африканска държава Конго.

Всеки ден Британия изхвърля в кофите 220 000 хляба, 1.6 млн. банана, 550 000 пилета, 5.1 млн. картофа, 660 000 яйца, 1.2 млн. кренвирша и 1.3 млн. кофички кисело мляко. Да не говорим за 4.4 млн. ябълки и 440 000 готови ястия.

По-голямата част от хранителните отпадъци се създават от изцяло недокосната храна - цели пилета или шоколадови изделия, които са стоели по лавиците на магазините без да бъдат купени или във фризерите на домакинствата, преди да бъдат изхвърлени.

Средното британско семейство с деца изхвърля ежегодно храна за 610 паунда, което по днешен курс е повече от 1500  лева.

Публикуваните данни са изготвени по нареждане на правителството и никак не говорят добре за хранителната култура на британците.

Само за отминалия месец цените на храните във Великобритания са се повишили с 4.7%. За година храните на Острова са поскъпнали с 11%, което обаче очевидно не се е отразило върху по-голяма спестовност сред населението. Организацията, провела изследването, споменава за нуждата от мерки като планиране на покупките и времето за посещение в магазините и следене сроковете на годност на продуктите.

Разходите за обществото не се изчерпват с прахосването на „трудно спечелените от хората пари", по думите на екоминистъра. Около 1 млрд. паунда харчат общинските власти, за да се справят с изхвърлените хранителни отпадъци. Те пък от своя страна отделят метан в атмосферата, около 18 млн. тона: толкова създават 20% от автомобилния парк на Британия.

Професор по политиката на изхранването коментира, че изнесените данни трябва да бъдат будилник за британците, за да върнат консуматорите към „викторианския морал", а също и политиците са длъжни да се намесят. Не само британците носят вина - в миналото в бита на българина хляб никога не е бил изхвърлян.