Опростяване на тарифите и подобряване условията за клиентите. Това са причините, поради които БТК предприема решението да намали драстично цените на услугите си, заяви на пресконференция днес директорът на "Външни отношения, регулация и конкуренция" в БТК Павел Велчев.

Тази стъпка е резултат от 8 месечни преговори, подчерта той.

Запазват се условията в социалните планове за инвалиди и социално слаби граждани. Разширява се зоната на градските разговори. Досега е имало 3 зони за междуградски и градски разговори, сега вече ще има една зона за междуградски разговори и градски с драстично намаление на цените - 4,5 ст/минута.

Драстично намалява цената за откриване на телефонен пост - от 80 лв. на 20 лв. Това ще влезе в сила от 1 февруари 2007 г.

Намаляват се цените за международните разговори за Виена, Атина, Лондон, Москва, Париж, Истанбул - вече ще са 18 ст/минута с ДДС. Досега са достигали до 30 ст/минута.

Увеличава се месечната такса за абонатите на БТК с 1 лв., като вече те ще плащат 13,80 лв. с ДДС на месец, но срещу това ще получат 50 безплатни минути.

Всички цени за фиксирани услуги ще имат намаление, съобщи председателят на СЕК Теодор Захов.

Според Захов това значително ще забави големият отлив от фиксираните мрежи и преминаването на абонатите към мобилните оператори.

Вчера са подписани договорите между БТК и представителите на алтернативните фиксирани мрежи, които се споразумели за намаляване на цените. Очаква се от началото на идната година да намалят цените си и алтернативните оператори.